Na hlavný obsah

Organizácie sa boja plošného zatvárania škôl

Nesúhlas vyjadrili protestom.

Organizácie sa boja plošného zatvárania škôl
Na snímke žiaci základnej školy. Foto: RTVS

Organizácie, ktoré sa venujú práci s deťmi a mládežou, sa obávajú plošného zatvárania škôl. Vládna koalícia sa len minulý týždeň dohodla, že tak neurobí.

Školy fungujú v režime OTP, pričom po jednom pozitívnom antigénovom teste zostáva celá trieda v karanténe. Organizácie sa obávajú, že nezostane len pri tom. Nesúhlas s plošným zatvorením škôl v pondelok (29. 11.) pred Úradom vlády vyjadrili zástupcovia 18 organizácií.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Vec, ktorá bola schválená minulý týždeň už neplatí a tak ďalej. Pritom vidíme, že aj iné krajiny čelia nárastu pozitivity detí, ale nepristupujú k tomu, že by zatvárali školy,“ uviedla Andrea Hajdúchová z iniciatívy Dajme deťom hlas.

Hlavná epidemiologička pre ministerstvo zdravotníctva pre epidemiológiu upresňuje, že konzílium navrhovalo opakované prerušenie školskej dochádzky. Týkať sa malo žiakov druhého stupňa a starších.

„To by znamenalo, ak by to bolo prijaté minulý týždeň, deti by boli týždeň doma, potom dva týždne v škole, potom by boli prirodzene plánované prázdniny a 10. januára by nastúpili do školy. Potom by sa vyhodnotila situácia, najmä to, aký bude tlak na nemocničné lôžka,“ dodala. Starší žiaci a stredoškoláci by zostali doma.

Organizácie argumentujú aj odporúčaniami medzinárodných organizácií, podľa ktorých by sa školy nemali zatvárať, kým sa nevyužijú všetky iné možnosti.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko