Na hlavný obsah

Nový liek na koronavírus znižuje riziko hospitalizácie a smrti o 90%

Liek od spoločnosti Pfizer je určený na domáce použitie.

Nový liek na koronavírus znižuje riziko hospitalizácie a smrti o 90%
Na snímke logo amerického farmaceutického koncernu Pfizer. Foto: TASR/AP

Prelomová štúdia experimentálneho antivirotického lieku od spoločnosti Pfizer, Paxlovid, ukazuje, že tieto tabletky môžu znížiť riziko hospitalizácie a smrti až o 90%. Tvrdí to spoločnosť Pfizer.

Povzbudivé výsledky štúdie ukazujú, že tablety určené na domáce použitie, môžu pomôcť zbaviť preťažené nemocnice náporu nových pacientov s koronavírusom. Informoval o tom portál theguardian.com.

Spoločnosť uverejnila výsledky štúdie v piatok (5. 11.) deň po tom ako Spojené kráľovstvo, ako prvé na svete, schválilo používanie antivirotikum Molnupiravir od americkej farmaceutickej spoločnosti Merck & Co. Ide o prvú schválenú antivirotickú tabletu, určenú na liečbu covidu-19.

Liečbu je potrebné začať skoro

Paxlovid je kombináciou antivirotického lieku s liečivom ritonavir, ktorý sa zvyčajne používa na liečbu AIDS.

Najnovšie údaje o Paxlovide pochádzajú z predbežnej analýzy 775 dospelých zaradených do štúdie. Pri tých, ktorí liek užívali, sa riziko hospitalizácie alebo smrti znížilo až o 89% oproti tým, ktorí užívali len placebo.

Hospitalizáciu si vyžiadalo menej ako 1 % z tých, ktorí liek užívali, nikto nezomrel. Naopak, v nemocnici skončilo 7 % z tých, ktorým nebol liek podaný a sedem z nich vírusu podľahlo.

„Dúfali sme, že máme niečo neobyčajné, ale lieky s takmer 90 % účinnosťou a 100 % prevenciou smrti sú zriedkavé,“ povedal doktor Mikael Dolsten, vedúci vedecký pracovník spoločnosti Pfizer.

Tí, ktorí sa zúčastnili štúdie, neboli zaočkovaní, mali mierny až stredný priebeh koronavírusu a boli považovaní za rizikových pacientov pre obezitu, cukrovku alebo srdcové choroby.

Liečba sa začala v priebehu troch až piatich dní, odkedy pacient vykázal prvé príznaky choroby a trvala päť dní.

Vedľajšie účinky malo 19 percent pacientov

Rovnako ako v prípade Molnupiraviru, u ktorého sa zistilo, že počet hospitalizácií a úmrtí u rizikových pacientov znižuje na polovicu, liečba Paxlovidom sa musí začať čo najskôr po objavení sa symptómov, aby liek mohol zabrániť replikácii a šíreniu koronavírusu v dýchacom systéme, a zabránil tak rozvinutiu vážneho ochorenia.

Podľa spoločnosti Pfizer preskúmanie údajov o bezpečnosti u 1 881 pacientov zistilo vedľajšie účinky u 19 % pacientov, ktorí užívali Paxlovid, a u 21 % pacientov, ktorí dostávali placebo.

„Tešíme sa na žiadosť spoločnosti Pfizer súvisiacej s ich antivírusovým liekom. Ako každý liek by bol schválený len vtedy, ak by boli splnené očakávané štandardy kvality, bezpečnosti a účinnosti,“ povedal doktor Siu Ping Lam, riaditeľ pre udeľovanie licencií v Regulačnom úrade pre lieky a zdravotníctvo (MHRA).

Vývoj lieku je náročnejší ako vývoj vakcíny

Molnupiravir účinkuje tak, že zasahuje do genetického kódu koronavírusu, zatiaľ čo liek od Pfizeru patrí do oveľa staršej rodiny antivírusových liekov známych ako inhibítory proteázy, ktoré spôsobili revolúciu v liečbe HIV a hepatitídy C. Inhibítory proteázy blokujú kľúčový enzým, ktorý vírusy potrebujú na rozmnožovanie v tele.

Profesor Jonathan Ball, molekulárny virológ z Univerzity v Nottinghame, povedal, že vývoj antivirotík trval dlhšie ako vývoj vakcíny na covid, pretože tento proces bol náročnejší.

„S antivirotikami je tento proces prácnejší. Musíte dokázať, že liek pôsobí proti vírusu v laboratóriu, a v prípade úplne nového lieku aj dokázať, že je bezpečný. Najprv u zvierat a potom u ľudí. Všetko to chce čas,“ dodal.

„Musíme si uvedomiť, že tento vírus bol objavený pred menej ako dvoma rokmi, takže pokrok v jeho prevencii a liečbe je fenomenálny,“ podčiarkol Ball.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet