Na hlavný obsah

Pri variante delta plus sa nemusia prejaviť príznaky ochorenia

Vyplýva to z britskej štúdie.

Pri variante delta plus sa nemusia prejaviť príznaky ochorenia
Laboratórna technička manipuluje so skúmavkami, ktoré obsahujú vzorky pacientov podozrivých na ochorenie COVID-19. Foto: TASR/AP

Pri novom subvariante koronavírusu delta AY.4.2, inak známom ako delta plus, je zjavne menej pravdepodobné, že povedie k príznakovej nákaze. Vyplýva to podľa agentúry Reuters zo štúdie REACT-1 King’s College v Londýne.

V Spojenom kráľovstve už tento subvariant tvorí takmer 12 percent sekvenovaných vzoriek. Ako informoval úrad verejného zdravotníctva, na Slovensku v októbri odhalili zo sekvenovaných vzoriek 8 prípadov variantu delta plus.

Podľa vo štvrtok (18. 11.) zverejnenej štúdie len tretina infekcií subvariantom AY.4.2 vyvolala „klasické“ covidové príznaky, zatiaľ čo pri teraz stále dominantnej línii AY.4 je to takmer polovica. Nejaké symptómy majú dve tretiny ľudí so subvariantom AY.4.2, zatiaľ čo pri variante AY.4 sú to viac ako tri štvrtiny.

Experti sa domnievajú, že AY.4.2 je trochu infekčnejší, ale neukázalo sa, že by spôsoboval ťažší priebeh ochorenia alebo bol odolnejší proti vakcínam ako dominantná delta.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet