Na hlavný obsah

Rybári žiadajú povolenie na odstrel kormoránov

Morské vtáky vyžierajú pôvodné druhy rýb.

Rybári žiadajú povolenie na odstrel kormoránov
Na snímke kormorány sediace na strome. Foto: RTVS

V posledných rokoch sa na slovenských riekach a priehradách zabývali kormorány. Rybári v tom vidia problém, pretože morské kormorány decimujú pôvodné druhy rýb.

Rybári žiadajú o povolenie na odstrel vtákov. „Minulý rok sme žiadali o predlženie výnimky, ktorá mala platnosť do konca marca 2020. Ministerstvo životného prostredia to neriešilo a do dnešného dňa výnimku nemáme,“ uviedol rybný hospodár Jaroslav Hlavatý. Predpokladá však, že výnimka bude udelená čo najskôr.

Pozrite si reportáž, ktorú pripravilo banskobystrické štúdio RTVS:

Podľa Miroslava Žúbora z miestneho rybárskeho zväzu Dolný Kubín je problém najmä v tom, že ide o morského vtáka, ktorý by mal loviť morské ryby. Tie majú väčšiu šancu, lebo vedia rýchlejšie plávať.

„Najväčšie škody spáchajú kormorány na rybách, keď sú stiahnuté v zimoviskách. Vtedy sa do niekoľkých miest stiahne z rieky celá osádka rýb a kormorány tam ryby vyberajú,“ priblížil problém.

Rybári tvrdia, že vtáky robia veľké škody a odstrániť ich nemôžu, keďže sú zákonom chránené.

Dnes je na Slovensku 5 až 10 000 kusov kormoránov. Ako uvádza Hlavatý, od roku 2010 do roku 2021 bolo na Slovensku napočítaných 51 000 kormoránov v zimnom období. „Za toto obdobie sme mali platnú výnimku, tak sme odlovili 7 000 kusov. Našou úlohou ich nie je zničiť alebo zahubiť, no potlačiť ich populáciu a zabezpečiť, aby nám nevyžierali pôvodné druhy rýb,“ doplnil.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny