Na hlavný obsah

Štáty EÚ chcú voľnejšiu ruku pri využívaní eurofondov

Remišová hovorí o flexibilite pravidiel.

Členské štáty Európskej únie chcú voľnejšiu ruku pri využívaní eurofondov. V Bruseli o tom hovorili ministri zodpovední za regionálny rozvoj. Chcú aj jednoduchšie čerpať peniaze na boj s pandémiou. Brusel zostáva opatrný.

Raz za sedem rokov nastáva kľúčové obdobie, keď sa členské štáty snažia nastaviť nové pravidlá pre čerpanie eurofondov. Ako vo štvrtok (18. 11.) v Bruseli pripomenula podpredsedníčka vlády Veronika Remišová (Za ľudí), predstavy Komisie a členských štátov nie sú vždy totožné.

„Požadujeme, aby pravidlá boli flexibilné a aby boli šité na mieru každej krajine. Pretože máme 27 krajín, každá jedna krajina má svoju špecifickú situáciu,“ uviedla Remišová.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

To by znamenalo lepšie zacielenie peňazí do oblastí, ktoré sú pre každú krajinu prioritné. Čo majú členské štáty spoločné, je boj proti pandémii. Eurokomisia prízvukuje, že aj vďaka eurofondom však občania jej negatívne dôsledky nepocítili naplno.

„V reakcii na pandémiu koronavírusu sa v Európskej únii zmobilizovali investície vo výške viac ako 20 miliárd eur, ktoré smerovali do kľúčových oblastí – počnúc zdravotníctvom cez podporu podnikov až po podporu pracovných miest,“ ozrejmila Elisa Ferreirová, eurokomisárka pre súdržnosť a reformy.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko