Na hlavný obsah

Covidový preukaz EÚ dostanú aj ľudia, ktorí prekonali koronavírus

Stiahnuť sa dá po pozitívnom PCR teste z korona.gov.

Covidový preukaz EÚ dostanú aj ľudia, ktorí prekonali koronavírus
Na snímke žena kontroluje covidový pas. Foto: RTVS

Národné centrum zdravotníckych informácií (NCZI) zdôraznilo, že v prípade podozrenia na koronavírus by verejnosť mala uprednostniť testovanie RT-PCR testami. Po jeho pozitívnom výsledku totiž vzniká automatický nárok na digitálny covidový preukaz platný vo všetkých krajinách Európskej únie (EÚ), informovala hovorkyňa NCZI Alžbeta Sivá.

„Digitálny COVID preukaz EÚ o prekonaní ochorenia COVID-19 možno stiahnuť aj deťom do 12 rokov a platí v období najviac 180 dní po doručení SMS správy s pozitívnym výsledkom RT-PCR testu,“ informovalo NCZI. Ľudia si ho môžu stiahnuť na webovej stránke korona.gov na 12. deň po doručení SMS s pozitívnym výsledkom testu.

NCZI upozorňuje, že pri registrovaní sa na testovanie je potrebné pravdivo vyplniť všetky príznaky, ktoré človek pociťuje, ako aj osobné údaje vrátane adries trvalého, prípadne prechodného bydliska.

„Na základe posúdenia klinických príznakov, podľa aktuálne platných nariadení, sa automaticky pridelí najbližší možný termín testovania, a to v čo najbližšom okolí zadanej adresy,“ dodáva NCZI.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko