Na hlavný obsah

Francúzsko stupňuje tlak na neočkovaných

Krajina hlási rekordné počty infikovaných.

Francúzsko stupňuje tlak na neočkovaných
Ilustračné foto - Ľudia s ochrannými rúškami kráčajú cez most Bir-Hakeim v Paríži, v pozadí Eiffelova veža. Foto: TASR/AP

Francúzska vláda pokračuje v úsilí o zvýšenie tlaku na neočkovaných ľudí v čase, keď nový variant koronavírusu omikron spôsobuje rekordný nárast infekcií.

Vláda chce, aby do reštaurácií, kín, divadiel, múzeí alebo športových zariadení mohli vstúpiť iba ľudia s plným očkovaním proti koronavírusu. Plán v parlamente chce v stredu (29. 12.) obhájiť minister zdravotníctva Olivier Véran.

Zrýchlené zavedenie takzvaného očkovacieho preukazu je súčasťou stratégie vlády, ktorá sa snaží zmierniť dosahy rýchleho šírenia nového variantu na už i tak preťažené nemocnice pomocou očkovania namiesto ďalších lockdownov.

Francúzsko v utorok (28. 12.) oznámilo takmer 180 000 nových prípadov nákazy, čo je najviac od začiatku pandémie. Podľa prognóz sa denné prírastky do januára vyšplhajú na viac ako 250 000.

Vo Francúzsku sa už proti koronavírusu dalo zaočkovať viac ako 75 percent populácie a vláda chce v rámci boja proti omikronu zrýchliť podávanie posilňovacích vakcín. Viac ako štyri milióny dospelých obyvateľov však stále nie sú zaočkovaných.

Vláda chce vakcinačný preukaz zaviesť do polovice januára. V prípade schválenia v parlamente už neočkovaným ľudom pre vstup na miesta, kde sa vyžaduje doklad o očkovaní, nebude stačiť negatívny výsledok testu.

Francúzsky premiér Jean Castex ešte v pondelok (27. 12.) oznámil, že vláda skráti interval medzi druhou a treťou dávkou vakcíny zo štyroch na tri mesiace. Krajina sprísnila viaceré opatrenia, v najbližších týždňoch je napríklad obmedzená účasť na vonkajších a vnútorných podujatiach.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet