Na hlavný obsah

Kluby hokejovej extraligy hrozia nedohratím sezóny

Od vlády žiadajú návrat fanúšikov aspoň v režime OP.

Kluby hokejovej extraligy hrozia nedohratím sezóny
Na snímke prázdne tribúny zimného štadióna v Banskej Bystrici počas extraligového zápasu Banskej Bystrice s Prešovom. Foto: TASR

Kluby hokejovej Tipos extraligy uvažujú nad tým, že predčasne ukončia sezónu. Nesúhlasia s absenciou divákov v hľadisku a od vlády žiadajú, aby sa mohli diváci vrátiť aspoň v režime OP (očkovaní + prekonaní).

Nevylučujú ani protestné akcie hráčov či fanúšikov. Od predstaviteľov vlády očakávajú odpoveď do 23. decembra, ak ju nedostanú, hrozia neodohraním súťažného kola 26. decembra.

Kluby hokejovej extraligy si vážia, že ich súťaž dostala od vlády SR výnimku a môže pokračovať, avšak bez účasti divákov je jej dohratie podľa nich ohrozené. „Zvažujeme, že tento ročník sa nedohrá, čo bude mať nepriaznivé dôsledky aj na reprezentáciu Slovenskej republiky či už na zimných olympijských hrách v Pekingu, alebo na majstrovstvách sveta vrátane mládežníckych,“ uviedli kluby v stanovisku.

Poukazujú aj na diskrimináciu, ktorá sa má objavovať v rámci protipandemických opatrení. „Do nákupných centier sa v neobmedzenom množstve dostanú, na hokej však ísť nemôžu. Lyžovať a združovať sa v radoch na lanovky či vleky v režime OP môžu, štadióny sú pre nich naďalej zatvorené.“

Žiadajú aj odškodnenie

Kluby okrem návratu fanúšikov žiadajú aj kompenzácie za ušlé zisky, ktoré im prinášajú diváci. „Po vzore z mnohých krajín celého sveta preto žiadame od vlády SR povolenie návratu fanúšikov na tribúny v režime OP. Ak chce vláda z pandemických dôvodov nechať zimné štadióny zatvorené, potom by mala aj profesionálne športové kluby adekvátne odškodniť,“ uviedli.

Predstavitelia extraligistov od vlády očakávajú, že do konca roka navrhne súbor opatrení, ktoré budú kompenzovať neprítomnosť fanúšikov a obmedzenia ich počtu v prvej polovici sezóny.

„Vyzývame kompetentných členov vlády, aby navrhli systémovú schému podpory pre profesionálny šport na ďalšie obdobia. Kompenzácie pre podobné prípady, aký je dnes u nás, sú bežné vo vyspelej Európe a autority ich majú pripravené vopred. Schéma pomoci mala na Slovensku už dávno existovať,“ dodali.

Extraligisti sa cítia byť zo strany vlády dlhodobo ignorovaní. Ako uvádzajú, majú pocit, že politické špičky Slovenska javia o šport záujem len v prípadoch, „ak ide o úspech športovca, alebo tímu.“ V prípade problémov je podľa nich šport na okraji záujmu, a to aj napriek tomu, že medzi politikmi je mnoho bývalých športovcov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport