Na hlavný obsah

Lieky proti covidu. Akú majú účinnosť a komu ich možno podávať?

Krajina do nich investuje milióny eur.

Lieky proti covidu. Akú majú účinnosť a komu ich možno podávať?
Na snímke lieky proti covidu - vľavo Paxlovid od Pfizeru a Ronapreve od Roche. Foto: TASR/AP, ČTK/ZUMA/Andre M. Chang

V súčasnosti sú na trhu na liečbu covidu dostupné dva druhy liekov – perorálne (ústne podanie) a tiež injekčné preparáty obsahujúce monoklonálne protilátky. V druhom prípade ide o laboratórne vyrobené proteíny, ktoré napodobňujú schopnosť imunitného systému bojovať proti škodlivým patogénom, ako sú napríklad vírusy.

Sú namierené proti tzv. spike proteínu (hrotová bielkovina koronavírusu) a navrhnuté tak, aby blokovali uchytenie vírusu a jeho vstup do ľudských buniek.

Ministerstvo zdravotníctva SR v stredu (15. 12.) oznámilo, že na nákup inovatívnych liekov proti covidu vyčlení 100 miliónov eur.

Rezort tiež uviedol, že v tomto roku zabezpečil doposiaľ monoklonálne protilátky bamlanivimab, bamlanivimab a etesevimab, molnupiravír, kazirivimab a imdevimab a remdesivír v objeme 56 460 liečebných cyklov za viac ako 41,3 milióna eur.

Slovensko môže na budúci rok čakať nákupy nielen ďalších liečiv obsahujúcich tieto protilátky, ale aj kapsľové lieky. Nakoľko sú účinné a čo o nich zatiaľ vieme?

Perorálne antivirotiká

Lagevrio (výrobca Merck)

Nemecká nadnárodná vedecká a technologická spoločnosť vyvinula perorálny liek s liečivom molnupiravir. Antivirotikum funguje na princípe zabraňovania množeniu širšieho spektra vírusov vrátane koronavírusu v organizme. Látka by tak mala ochrániť pacienta, ktorý ju užíva, pred ťažkým priebehom ochorenia.

Ide zatiaľ o neregistrovaný liek, ktorý posudzuje Európska agentúra pre lieky (EMA). Antivirotikum by mali dostať dospelí vysokorizikoví pacienti s mierne až stredne ťažkými symptómami.

Lagevrio sa má podať čo najskôr po diagnostikovaní covidu a do 5 dní od začiatku príznakov. Liek, ktorý je dostupný vo forme kapsúl, sa má užívať dvakrát denne počas piatich dní, píše EMA.

Merck pôvodne uvádzal, že jeho kapsľový preparát má 50-percentnú účinnosť pri predchádzaní hospitalizácii. Neskôr však na základe širšej vzorky dát spresnil, že je účinnosť skôr okolo 30 %. Pri variante omikron účinnosť lieku podľa priebežných štúdií neklesá.

Najčastejšie hlásené vedľajšie účinky počas liečby a do 14 dní po podaní poslednej dávky Lagevria boli – hnačka, nevoľnosť, závraty a bolesť hlavy, pričom všetky boli buď mierne alebo stredne závažné.

Lagevrio sa neodporúča počas tehotenstva a u žien, ktoré môžu otehotnieť a nepoužívajú účinnú antikoncepciu. Dojčenie sa má počas liečby a štyri dni po liečbe prerušiť.

Slovenská vláda schválila návrh nákupu tohto lieku 24. novembra. Liek by mohol byť k dispozícii už do konca roku 2021, ministerstvo zdravotníctva plánuje zaobstarať ďalších 35 000 balení lieku.

Liečivá obsahujúce monoklonálne protilátky

Ronapreve (Regeneron a Roche) a Regkirona (Celltrion)

Obidva lieky schválené EMA sú založené na antivirálnych monoklonálnych protilátkach a majú sa používať v počiatočných štádiách infekcie. Ide o prvé schválenie proticovidového lieku v Európe od vlaňajšieho schválenia remdesiviru (Gilead).

EMA uviedla, že oba odporúčané preparáty výrazne znižujú riziko hospitalizácie a úmrtia pacientov, u ktorých je veľké riziko vážneho priebehu covidu. Agentúra opísala bezpečnostný profil oboch liekov ako „priaznivý“ s tým, že napriek malému počtu vedľajších účinkov „sú prínosy liekov väčšie ako ich riziká“.

Injekčný a infúzny roztok Ronapreve pozostáva z látok kazirivimab a imdevimab. Odporúčaný je pre liečbu dospelých a adolescentov od 12 rokov a nad 40 kg, ktorých liečba si nevyžaduje kyslíkovú podporu a je u nich vysoké riziko ťažkého priebehu ochorenia. Kazirivimab s imdevimabom sa majú podať do 7 dní od nástupu príznakov ochorenia.

Infúzny roztok Regkirona odporúčali len pre dospelých za podobných podmienok. Obsahuje liečivo regdanvimab. Má sa zriediť a podávať intravenózne (vnútrožilovo) po dobu maximálne 60 minút a ďalšiu hodinu musí ostať pacient na pozorovaní.

Podľa Štátneho ústavu na kontrolu liečiv (ŠÚKL) sú najčastejšie hlásenými vedľajšími účinkami týchto preparátov reakcie z precitlivenosti a bolesti v mieste vpichu.

Rezort zdravotníctva navrhol uzatvoriť bilaterálnu zmluvu na nákup 5 000 kusov lieku Ronapreve na účel zabezpečenia dostupnosti tohto lieku na prelome decembra a januára.

Ďalšie schválené lieky

Kineret (SOBI)

EMA rovnako vo štvrtok schválila na liečbu covidu aj liek od švédskej firmy SOBI.

Imunosupresívna látka, ktorá je injekčným roztokom, sa doteraz roky používala u pacientov s artritídou. Podľa výrobcu však pomáha aj zlepšiť stav pacientov s covidom, ktorí majú zápal pľúc a hrozí im respiračné zlyhanie.

Jeho účinná látka – anakinra blokuje aktivitu interleukínu, ktorý je zapojený do imunitných procesov, ktoré vedú k zápalu a môže tiež pomôcť znížiť zápal a poškodenie tkanív spojených s covidom.

Stále posudzovaný liek

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko