Na hlavný obsah

Mladého policajta po covide zachráni len transplantácia pľúc

Ide o náročnú operáciu, ktorá sa na Slovensku nevykonáva.

Začal sa boj s časom a snaha o prvú postcovidovú transplantáciu pľúc slovenského pacienta. Nový orgán potrebuje len 33-ročný policajt zo Sniny. Koronavírus premenil jeho pľúca na nefunkčné tkanivo. Bez darcu nemá šancu na prežitie.

Pána Juraja najskôr s príznakmi infekcie hospitalizovali v Snine, po výraznom zhoršení stavu ho previezli do Kežmarku, kde mali voľnú pľúcnu ventiláciu.

Po kolapse pľúc ho museli presunúť na ARO do špecializovanej nemocnice vo Vyšných Hágoch. Teraz je v umelom spánku, dýchať nedokáže, kyslík sa mu do krvi dostáva vďaka prístrojom.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Jeho jediná šanca na život je transplantácia pľúc, keďže pľúcne tkanivá už nie sú schopné obnovy alebo regenerácie,“ uviedla policajtova manželka Lívia Kerlíková.

Transplantácie pľúc sa však na Slovensku nerobia. Na základe medzištátnej dohody našim pacientom operujú pľúca vo Fakultnej nemocnici v Motole v Česku.

Primár oddelenia ARO vo Vyšných Hágoch Peter Šterbák bol aj v prítomnosti RTVS na „horúcej“ telefonickej linke s kolegami. Zatiaľ sa hľadajú možnosti, ako dostať pána Juraja na jednu z najnáročnejších operácií vôbec.

V Česku už prvú transplantáciu pľúc po covide urobili. V septembri ju úspešne absolvoval 60-ročný muž. Zákrok trval 8 hodín.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko