Na hlavný obsah

Šéf ukrajinskej diplomacie ocenil Bidenov postoj v rokovaní s Putinom

Rokovania podľa neho odstrašili Rusko od napadnutia krajiny.

Šéf ukrajinskej diplomacie ocenil Bidenov postoj v rokovaní s Putinom
Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba. Foto: TASR/AP

Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba v stredu (8. 12.) ocenil, že utorkové (7. 12.) rokovanie amerického prezidenta Joea Bidena s ruským náprotivkom Vladimirom Putinom poslúžilo na odstrašenie Ruska od napadnutia Ukrajiny a na zníženie napätia.

Kuleba v reakcii na utorňajší videosamit oboch prezidentov agentúre Reuters povedal, že Putin počul od Bidena veľmi jasné a silné signály ohľadom ruského vyhrocovania napätia.

Ocenil tiež kľúčovú úlohu Spojených štátov v snahe doviesť Rusko späť k rokovaciemu stolu. Rusko však podľa ukrajinského ministra nepristupuje k situácii konštruktívne. Za hlavnú prioritu tak Kyjev vraj naďalej pokladá vypracovanie komplexného „odplašujúceho“ balíka, ktorý by Moskvu odradil od pomyslenia na akúkoľvek ďalšiu vojenskú eskaláciu.

Biden varoval pred sankciami

Biden v utorok Putina varoval, že Západ uvalí na Rusko „silné ekonomické a iné opatrenia“, ak Kremeľ spustí nový útok proti Ukrajine, zatiaľ čo Putin požadoval záruky, že sa NATO nebude rozširovať ďalej na východ.

Biden sa podľa svojho poradcu Jakea Sullivana k ničomu nezaviazal a neurobil Putinovi ani žiadne ústupky. Zopakoval, že prezident stále zastáva ten názor, že všetky štáty majú možnosť „slobodne si vybrať“ svojich spojencov.

Putinov poradca Jurij Ušakov uviedol, že Moskva neočakávala okamžitý prelom v napätých vzťahoch. Obaja prezidenti podľa neho ale „prejavili ochotu pokračovať v praktickej práci a začať diskutovať o citlivých otázkach, ktoré Moskvu vážne znepokojujú.“

Obaja prezidenti rokovali prostredníctvom videokonferencie dve hodiny. Očakávalo sa, že sa budú venovať hlavne kríze okolo Ukrajiny, ku ktorej hraniciam Rusko sťahuje svojich vojakov.

Rusko v marci 2014, po zvrhnutí a úteku proruského prezidenta Viktora Janukovyča z Kyjeva, anektovalo ukrajinský polostrov Krym. Vzápätí na východe Ukrajiny vypukol konflikt proruských separatistov s vojskami novej prozápadnej vlády v Kyjeve, ktorý si doteraz vyžiadal viac ako 13 000 mŕtvych. Kyjev a Západ obviňujú Rusko z vojenskej podpory povstalcov, Moskva to popiera.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet