Na hlavný obsah

Spojené štáty čelia rekordnému nárastu vrážd

Príčinou je pandémia aj prehlbovanie sociálnej nerovnosti.

Spojené štáty čelia rekordnému nárastu vrážd
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Minimálne 12 veľkých amerických miest zaznamenalo v tomto roku rekordný nárast vrážd. Na vzostupe je aj hospodárska kriminalita. Trend podľa sociológov zapríčinila pandémia.

Veľkú pozornosť púta najmä nový druh organizovaného zločinu, ktorý sa najprv objavil v Kalifornii a postupne sa šíri do iných častí Spojených štátov. Téme sa venoval redaktor RTVS Martin Rajec.

Kladivom rozbijú výklad, ukradnú tovar a zmiznú

Európa čelila v stredoveku bleskovým nájazdom Vikingov, s ktorými si nevedela poradiť. Obchody v Kalifornii si dnes nevedia poradiť s nájazdami skupín zamaskovaných kriminálnikov. Tí, vyzbrojení veľkými kladivami, rozbijú výklad, schmatnú vystavený tovar a z miesta činu rýchlo zmiznú.

Nepomáhajú ani bezpečnostné kamery a strážnici v nákupných centrách. „Zaznamenali sme skupinu iba s piatimi účastníkmi až po skupinu s takmer 100 účastníkmi. Zvyčajne však ide o približne 20 osôb, ktoré zaútočia v rovnakom čase. Je to organizované a plánované,“ priblížila sociologička Charis Kubrinová z Kalifornskej univerzity pre Rádiožurnál na Rádiu Slovensko.

Nový druh organizovaného zločinu dostal názov „smash and grab“, teda v preklade „rozbi a schmatni“. Postupne sa šíri aj do iných amerických štátov

Zločiny sú organizované cez sociálne siete

„Polícia zistila, že nájazdy na obchody sú organizované cez sociálne siete. Tie hrajú dôležitú úlohu pri organizovaní týchto zločinov,“ vysvetľuje Kubrinová.

Hospodárska kriminalita je naprieč USA na vzostupe. Kubrinová tvrdí, že príčiny sú pandémia, prehlbovanie sociálnej nerovnosti, neistota a aj polarizácia americkej spoločnosti.

Na vzostupe sú tiež násilné zločiny, ako napríklad vraždy. Vo Philadelphii ich v tomto roku zaznamenali už viac ako 500, čo je 13 % nárast v porovnaní s predošlým rokom.

Kubrinová upozornila, že trend je síce znepokojujúci, ale nie je dôvod na paniku. „Nie sme ani zďaleka na úrovni zločinu, akú sme zažili v USA v 90. rokoch,“ vyhlásila.

Podľa Kubrinovej za nárastom počtu vrážd stojí aj zľahčenie prístupu k legálnym, ale aj nelegálnym strelným zbraniam v USA.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet