Na hlavný obsah

Ťažký priebeh covidu zvyšuje riziko úmrtia počas ďalšieho roku, vyplýva zo štúdie

Ľudia môžu byť zraniteľnejší.

Ťažký priebeh covidu zvyšuje riziko úmrtia počas ďalšieho roku, vyplýva zo štúdie
Na snímke zdravotníčka pri pacientovi na oddelení intenzívnej medicíny. Foto: TASR

U pacientov, ktorí prežili ťažký priebeh ochorenia COVID-19, existuje asi dvakrát vyššie riziko, že zomrú v nasledujúcom roku, ako u ľudí, ktorí sa koronavírusom buď nenakazili vôbec, alebo mali len mierny priebeh ochorenia. Vyplýva to zo štúdie, ktorú zverejnil odborný časopis Frontiers in Medicine.

Vyššia pravdepodobnosť úmrtia je podľa vedcov pravdepodobne spôsobená tým, že závažný priebeh covidu môže významne oslabiť celkový zdravotný stav infikovaného.

Sledovali zdravotný stav stoviek ľudí

Výskumníci sledovali elektronické zdravotné záznamy 13 638 ľudí, ktorí podstúpili PCR test na Floridskej univerzite. Celkovo 178 z nich absolvovalo ťažký priebeh ochorenia, 246 pociťovalo len mierne alebo stredne závažné príznaky boli hlásené a zvyšok mal negatívny test.

Všetci pozitívne testovaní sa uzdravili, autori štúdie potom pokračovali v sledovaní ich zdravotného stavu.

Z výskumu vyplynulo, že ľudia, ktorí prežili ťažký priebeh choroby, mali významne vyššiu šancu, že zomrú v priebehu nasledujúceho roka. Riziko rástlo prevažne u osôb mladších ako 65 rokov.

Len 20 % zaznamenaných úmrtí spôsobili typické komplikácie po covide -napríklad respiračné zlyhanie. Zvyšných 80 % zavinili príčiny, ktoré nie sú bežne spájané s nákazou.

Väčšina registrovaných úmrtí sa navyše odohrala dlho po vyliečení sa z infekcie, podľa vedcov je preto možné, že si ich rodina ani lekári nespojili s covidom.

Čo vyplýva z výsledkov?

Výsledky naznačujú, že u ľudí, ktorí sa liečili s ťažkým priebehom ochorenia, sa zhoršil celkový zdravotný stav, čo ich urobilo zraniteľnejšími k iným zdravotným problémom.

„Predchádzajúca štúdia, ktorú sme vykonali, ukázala, že pacienti s ťažkým priebehom ochorení, ktorí sa z neho uzdravili, mali významne vyššie riziko hospitalizácie v nasledujúcich šiestich mesiacoch,“ povedal denníku The Guardian hlavný autor štúdie Arch Mainous z Floridskej univerzity.

„Novú štúdiu sme rozšírili o skúmanie pravdepodobnosti úmrtia v nasledujúcich 12 mesiacoch,“ dodal. „Teraz, keď vieme, že existuje značné riziko úmrtia na niečo, čo je možné považovať za nerozpoznanú komplikáciu po covide, musíme byť ešte ostražitejší,“ uviedol vedec.

Podľa Mainousa je dôležité, aby ľudia neriskovali a nespoliehali sa na nemocničnú liečbu, ale využili všetky preventívne opatrenia, ktoré im pomôžu zabrániť ťažkému priebehu choroby, ako je očkovanie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet