Na hlavný obsah

Variant omikron sa šíri rýchlejšie a oslabuje vakcíny, uviedla WHO

Spôsobuje však menej závažné príznaky.

Variant omikron sa šíri rýchlejšie a oslabuje vakcíny, uviedla WHO
Na snímke zdravotná sestra pri príprave vakcín na očkovanie proti ochoreniu COVID-19. Foto: TASR

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) v nedeľu (12. 12.) uviedla, že koronavírusový variant omikron je infekčnejší než variant delta a znižuje účinnosť vakcín, čo sa týka ochrany pred nákazou a šírením vírusu. Na druhej strane ale podľa predbežných údajov spôsobuje menej závažné príznaky ochorenia. Informovala o tom agentúra AFP.

WHO ale zároveň zdôraznila, že pre nedostatok dát nedokáže určiť, či vysoká miera nákazlivosti omikronu súvisí s nižšou imunitnou odozvou naň, vyššou prenosnosťou alebo s kombináciou oboch týchto faktorov.

Omikron vytlačí variant delta

„Z aktuálne dostupných dát vyplýva, že omikron pravdepodobne vytlačí variant delta tam, kde sa objaví komunitné šírenie (vírusu),“ dodala WHO.

Dosiaľ síce variant omikron spôsobil u nakazených ľudí len „mierny“ priebeh ochorenia, respektíve išlo o asymptomatické prípady, avšak momentálne štatistické údaje nie sú dostatočné na to, aby mohla WHO stanoviť, nakoľko je tento variant klinicky závažný.

Väčšina prípadov nákazy vo svete súvisí aktuálne s variantom delta, ktorý bol tento rok identifikovaný v Indii. V novembri však v Juhoafrickej republike (JAR) vedci potvrdili prvé prípady omikronu, ktorý sa vyznačuje veľkým množstvom mutácií.

Mnohé krajiny následne pre obavy zo šírenia vírusu prijali cestovné reštrikcie pre juhoafrické krajiny a zaviedli i domáce obmedzenia.

Do 9. decembra potvrdili variant omikron podľa WHO v 63 krajinách. Jeho rýchlejšie šírenie zaznamenali okrem JAR i v Británii. V nedeľu (12. 12.) odhalili v Británii 1 239 ďalších prípadov omikronu, čím ich doterajší počet stúpol na 3 137. Oproti sobotňajším (11. 12.) číslam ide o 65-percentný nárast.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet