Na hlavný obsah

Variant omikron sa vyskytol už aj v Južnej Amerike

Objavil sa u cestujúcich z JAR.

Variant omikron sa vyskytol už aj v Južnej Amerike
Na ilustračnej snímke ľudia v Brazílii čakajú na vakcínu proti covidu. Foto: TASR/AP

Brazília v utorok (30. 11.) potvrdila výskyt prvých dvoch prípadov variantu koronavírusu omikron na svojom území. Informovali o tom zahraničné agentúry. Ide aj o prvé dva prípady v Južnej Amerike. Brazílske úrady tiež prešetrujú viaceré ďalšie možné prípady výskytu variantu.

Dva prípady zachytili v najľudnatejšom brazílskom štáte Sao Paulo. Podľa agentúry AP ide o 41-ročného muža a jeho 37-ročnú manželku, ktorí na začiatku minulého týždňa prileteli z Juhoafrickej republiky.

Pri prílete do Brazílie mali test negatívny. Test, ktorý si nechali urobiť po dvoch dňoch pred cestou späť do JAR, však bol pozitívny. Podľa zdravotníckych úradov majú manželia mierny priebeh ochorenia a ich stav lekári monitorujú.

Brazília, kde žije 212 miliónov ľudí, patrí ku krajinám, ktoré pandémia zasiahla najsilnejšie. Od začiatku epidémie zaznamenala zhruba 22 miliónov prípadov nákazy. V súvislosti s covidom tam zomrelo bezmála 615 000 ľudí, čo je druhý najvyšší počet obetí na svete po USA.

Variant omikron prvýkrát zmapovali v JAR. Pre počet a charakter mutácií sa odborníci obávajú, že by mohla byť viac nákazlivá a že by proti nej nemuseli byť natoľko účinné existujúce vakcíny. Pre presnejšie závery potrebujú vedci viac dát.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet