Na hlavný obsah

Vlaky budú jazdiť podľa nových cestovných poriadkov

Zmeny nastanú aj v prímestských autobusoch.

Vlaky budú jazdiť podľa nových cestovných poriadkov
Na ilustračnej snímke vlaková súprava ZSSK. Foto: TASR

Štátna železničná spoločnosť mení od budúceho týždňa grafikon. Jazdiť bude viac spojov najmä na trase Bratislava – Košice, ale aj do hlavného mesta Maďarska. Zmení sa aj systém vnútroštátnej vlakovej dopravy pre niektoré neodkladné výluky a rekonštrukcie.

Nový grafikon začne platiť od nedele (12. decembra). Zmeny od tohto dátumu čakajú aj bratislavskú regionálnu autobusovú dopravu.

ZSSK chce najazdiť najviac kilometrov za dvadsať rokov

Na budúci rok chce štátny železničný dopravca najazdiť vo verejnom záujme vyše 35 miliónov kilometrov. Naposledy bola vnútroštátna vlaková doprava takáto hustá pred dvadsiatimi rokmi.

Nový grafikon prinesie výrazné zlepšenie medzinárodného vlakového prepojenia Košíc s maďarským Miškolcom a Budapešťou. Čo sa týka vnútroštátnych liniek, najväčšou novinkou je zmena systému na trati Bratislava – Zvolen – Banská Bystrica – Košice.

Vlaky budú po novom premávať na samostatných linkách z Bratislavy do Banskej Bystrice, medzi Zvolenom a Košicami, či na trase Banská Bystrica – Ostrava.

ZSSK chce v budúcom roku výrazne zapracovať aj na zahustení spojov v prípade poruchy, alebo neočakávanej udalosti na trati.

„Napríklad pokazený vlak alebo vlak po nehode sa budeme snažiť nahradiť zálohou v rádoch desiatok minút prípadne jednej-dvoch hodín, alebo takisto cestujúcich, ktorí zmeškali na frekventovanejších tratiach vyzdvihne nasledujúci spoj. V prípade väčšej poruchy na strane infraštruktúry však viac spraviť nevieme,“ uviedol pre Rádiožurnál na Rádiu Slovensko hovorca ZSSK Tomáš Kováč.

Zmeny v bratislavskej integrovanej doprave

K zmenám príde aj v bratislavskej integrovanej doprave, ale až pri plnej prevádzke po skončení lockdownu.

„Na zásadné zmeny grafikonov v regionálnych vlakoch nadväzujú výrazné úpravy cestovných poriadkov regionálnych autobusov obsluhujúce oblasť Malacky. Cestovné poriadky pre ďalšie obsluhované oblasti takisto reagujú najmä na zmeny grafikonov vlakovej dopravy, ale príde aj k vylepšeniam obslužnosti v regióne,“ vysvetlila hovorkyňa Eva Vozárová.

Od dvanásteho decembra sa premenujú aj viaceré zastávky regionálnej autobusovej dopravy v kraji. Dopravca Arriva odporúča sledovať zmeny na svojej webovej stránke.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko