Na hlavný obsah

Afganistan dostane tento rok humanitárnu pomoc v rekordnej sume

USA pošlú krajine aj ďalšie dávky vakcíny proti covidu.

Afganistan dostane tento rok humanitárnu pomoc v rekordnej sume
Na archívnej snímke žena, ktorá utiekla pred násilím v Afganistane. Foto: TASR/AP

Organizácia Spojených národov (OSN) tento rok vynaloží na humanitárnu pomoc pre Afganistan zhruba 4,5 miliardy dolárov (takmer 3,9 miliardy eur), čo je najviac, koľko kedy OSN poskytla jednej krajine.

Pomoc má smerovať aj Afgancom v susedných štátoch, informoval v utorok (11. 1.) o tom podľa agentúry DPA Úrad OSN pre koordináciu humanitárnych záležitostí (OCHA).

Americká rozvojová agentúra USAID následne oznámila svoj tohtoročný prvý dar vo výške 308 miliónov dolárov (vyše 265 miliónov eur). Biely dom sa rovnako zaviazal, že do krajiny pošle ďalší milión dávok vakcín proti covidu v rámci programu COVAX.

„Črtá sa obrovská humanitárna katastrofa,“ komentoval koordinátor humanitárnej pomoci OSN Martin Griffiths.

Na humanitárnu pomoc v samotnom Afganistane potrebuje OSN zhruba 4,4 miliardy dolárov. Podporiť majú 22 miliónov ľudí. Ide o pomoc potravinovú, zdravotnú, s núdzovým ubytovaním, poľnohospodársku, so zásobovaním čistou vodou a pomoc školám.

Okrem toho majú peniaze podporiť 5,7 milióna Afgancov v susedných piatich krajinách vrátane Iránu a Pakistanu. Na to bude OSN potrebovať 623 miliónov dolárov (takmer 537 miliónov eur).

Sťažený prístup k pomoci

Novooznámený príspevok USAID je podľa agentúry určený najzraniteľnejším ľuďom v krajine „vrátane žien, dievčat, menšinovej populácie a ľudí s postihnutím“. Peniaze sú určené na nákup jedla, podporu zdravotnej starostlivosti i financovanie vybavenia, ktoré má miestnym pomôcť prečkať zimné mesiace.

USA podľa svojich slov naďalej naliehajú na hnutie Taliban, aby nebránilo v prístupe k humanitárnej pomoci dievčatám a ženám a aby tiež umožnil voľný pohyb ženským humanitárnym pracovníčkam z cudzích krajín.

Spojené štáty podľa USAID po započítaní oznámeného príspevku poskytli Afganistanu aj utečencom z krajiny v širšom regióne od vlaňajšieho októbra 782 miliónov dolárov (takmer 674 miliónov eur) a sú tak najväčším zahraničným darcom v krajine. USA už tiež dokopy prisľúbili zaslanie 4,3 milióna dávok vakcín proti ovčím kiahňam do krajiny.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet