Na hlavný obsah

Budú sa zamestnanci testovať raz alebo dvakrát týždenne?

Ministri sa stále nedohodli.

Ani po niekoľkých dňoch, čo vláda schválila nový covidový manuál, nie je jasné, či sa vo firmách bude testovať jeden alebo dvakrát do týždňa. Minister hospodárstva Richard Sulík (SaS) zdôraznil, že zamestnancom bude naďalej stačiť jeden test.

Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nom. OĽANO) to však nepovažuje za definitívne rozhodnutie.

„Vyslovene omylom sa do materiálov na vládu dostalo, že režim má byť dvakrát týždenne. Nebude dvakrát týždenne,“ vyhlásil Sulík.

„Pokiaľ to bude technicky možné a z hľadiska organizačných možností, tak to bude dvakrát, pokiaľ nie, tak to necháme jedenkrát do týždňa, tak ako to je teraz,“ hovorí zas Lengvarský.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Minister zdravotníctva argumentuje, že v návrhu, ktorý hovorí o zvýšení frekvencie testovania zamestnancov počúva odborníkov.

Chemik Pavol Čekan si myslí, že na včasné podchytenie čo najväčšieho množstva prípadov, by malo byť testovanie častejšie.

„Tým, že antigénové testy sú o niečo menej presné ako PCR testy, tak raz do týždňa určite nestačí. Ak si vezmeme príklad z iných krajín, tak antigénové testovanie by malo byť určite frekventovanejšie, napríklad v nemeckých školách je to každý deň alebo každý druhý deň,“ uviedol Čekan.

Aj zamestnávatelia sa obávajú presnosti antigénových testov. Trápia ich často nevhodné podmienky, v ktorých testy vykonávajú.

„Je zimné obdobie, v ranných hodinách pred rannými zmenami je zima, mráz. Predpokladáme, že nie sú naplnené podmienky vykonávania týchto testov v súlade s pokynmi od ich výrobcov,“ hovorí Miriam Bellušová, generálna sekretárka Slovenského živnostenského zväzu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko