Na hlavný obsah

Michala Šimečku zvolili za jedného z podpredsedov Európskeho parlamentu

Je prvým Slovákom v tejto funkcii.

Michala Šimečku zvolili za jedného z podpredsedov Európskeho parlamentu
Slovenský europoslanec Michal Šimečka. Foto: TASR

Slovenského europoslanca a podpredsedu Progresívneho Slovenska Michala Šimečku zvolili v druhom kole za jedného zo 14 podpredsedov Európskeho parlamentu. Informuje o tom inštitúcia na svojej webovej stránke.

Za Šimečku z frakcie Obnovme Európu hlasovalo v utorok (18. 1.) 494 poslancov. Na zvolenie bolo potrebných 341 hlasov. V prvom kole mu k zvoleniu chýbalo 15 hlasov. Funkciu bude zastávať do júla 2024, kedy končí mandát súčasného europarlamentu.

Šimečkovu kolegyňu z frakcie a českú europoslankyňu Ditu Charanzovú do funkcie podpredsedníčky zvolili už v prvom kole hlasovania. Podarilo sa jej tak pozíciu obhájiť. Nemeckú poslankyňu Nicole Beerovú z rovnakej frakcie zvolili tiež v druhom kole.

Okrem Charanzovej sa na posty podpredsedov podarilo v prvom kole zvoliť Othmara Karasa (Európska ľudová strana – EPP), Pinu Piciernovú (Progresívna aliancia socialistov a demokratov – S&D), Pedra Silvu Pereiru (S&D), Ewu Kopaczovú (EPP), Evu Kailiovú (S&D), Evelyn Regnerovú (S&D), Rainera Wielanda (EPP) a Katarinu Barleyovú (S&D).

V druhom kole zvolili za podpredsedu ešte lotyšského europoslanca Robertsa Zileho (Európski konzervatívci a reformisti – ECR).

V poslednom kole hlasovania zvolili do posledných dvoch neobsadených pozícií Gréka Dimitriosa Papadimoulisa (Európska zjednotená ľavica-Severská zelená ľavica – GUE/NGL) a Heidi Hautalovú z Fínska (Zelení-Európska slobodná aliancia – Greens-EFA).

Europarlament si v utorok volil aj svojho predsedu. Stala sa ním maltská europoslankyňa Roberta Metsolová. Predsednícka funkcia, o ktorú sa uchádzali štyria kandidáti, sa uvoľnila po minulotýždňovom úmrtí doterajšieho šéfa EP Davida Sassoliho.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet