Na hlavný obsah

O prípad zbitého 11-ročného dievčaťa sa zaujímajú Žilinka i Hamran

Sľubujú komplexné objasnenie prípadu.

O prípad zbitého 11-ročného dievčaťa sa zaujímajú Žilinka i Hamran
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

O prípad napadnutia 11-ročnej žiačky v obci Miloslavov sa zaujíma generálny prokurátor Maroš Žilinka i policajný prezident Štefan Hamran.

Dievča mala podľa medializovaných informácií napadnúť, opiť a vyzliecť 2. januára v Miloslavove partia kamarátov. Incident si natáčali a videá šírili po internete. Celé sa to malo odohrať v obci v areáli bývalého družstva.

Hovorca generálnej prokuratúry Dalibor Skladan v piatok (7. 1.) RTVS informoval, že generálny prokurátor „uložil krajskému prokurátorovi v Bratislave bezodkladne preskúmať zákonnosť postupu a konania orgánov činných v trestnom konaní, vrátane správnosti právneho posúdenia skutku.“

Taktiež krajskému prokurátorovi uložil, aby sa udalosťami zaoberal komplexne, nielen z pohľadu trestnoprávneho, ale aj možného uplatnenia oprávnení prokurátora v netrestnej oblasti – starostlivosti o maloletých.

„Zároveň vo veci nariadil správovú povinnosť vo vzťahu k trestnému odboru a netrestnému odboru Generálnej prokuratúry Slovenskej republiky, ktorých prokurátori budú vo veci vykonávať dohľad nad činnosťou podriadených prokurátorov. Generálny prokurátor Slovenskej republiky si taktiež vyhradil pravidelné informovanie o stave trestného konania,“ dodal Skladan.

Hamran vyzval na zdržanlivosť

Policajný prezident Štefan Hamran v piatok na sociálnej sieti uviedol, že komunikuje priamo s riaditeľom krajského riaditeľstva Policajného zboru Bratislava.

„V súčasnom štádiu vyšetrovania Policajný zbor už disponuje informáciami, ktoré nemá k dispozícii široká verejnosť, politici a ani médiá,“ uviedol.

Verejnosť a politikov preto vyzval, aby boli v prípade napadnutia maloletého dievčaťa vo svojich vyjadreniach zdržanliví a nechali pracovať policajtov. „Predčasné závery a zbytočné eskalovanie napätia vyšetrovanie sťažuje,“ upozornil policajný prezident.

„Konanie sa momentálne nachádza v štádiu, v ktorom napriek našej úprimnej vôli nie je možné poskytnúť bližšie informácie. Chcel by som širokú verejnosť ubezpečiť, že tak ako v iných prípadoch, aj v tomto postupujeme striktne v medziach zákona a bez ohľadu na postavenie rodičov všetkých zainteresovaných mladistvých osôb. K prípadu sa vyjadrím osobne, hneď ako to procesná situácia umožní,“ ubezpečil Hamran.


Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko