Na hlavný obsah

Ombudsmanka: Rozhodnutie Ústavného súdu sa netýkalo nosenia rúšok ani režimu OP/OTP

Súd rozhodoval o povinnej štátnej karanténe.

Ombudsmanka: Rozhodnutie Ústavného súdu sa netýkalo nosenia rúšok ani režimu OP/OTP
Na snímke žena kontroluje covidový pas. Foto: RTVS

Ústavný súd neoznačil za protiústavné protipandemické opatrenia ako režim OTP (očkovaní + testovaní + prekonaní), režim OP (očkovaní + prekonaní), covidové pasy či nosenie rúšok. 

Súd rozhodoval o povinnej štátnej karanténe, faktúrach za ňu a právomociach Ministerstva zdravotníctva Slovenskej republiky a hygienikov, ktoré im umožňovali prijímať aj také pandemické opatrenia, ktoré zákon o ochrane verejného zdravia bližšie neupravoval.

Išlo o rozhodnutie z 8. decembra 2021, ktoré bolo 31. decembra 2021 uverejnené v Zbierke zákonov.

Ústavný súd v značnej miere vyhovel podaniu verejnej ochrankyne práv, nezhodol sa s ňou len vo veci protiústavnosti uhrádzať náklady spojené so štátnou karanténou.

„Ústavný súd nerozhodoval o nosení rúšok, respirátorov ani o režime OP alebo OTP. Svojím rozhodnutím nezrušil tie opatrenia, ktoré majú oporu v inej časti zákona ako v tej, ktorú som napadla vo svojom podaní. Moje podanie sa týkalo štátnej karantény, ako aj kompetencií niektorých orgánov verejnej moci, no nie konkrétne nosenia rúšok, ani OP či OTP režimu,“ uviedla verejná ochrankyňa práv Mária Patakyová.

Používanie rúšok a respirátorov, vstup do prevádzok a na pracovisko v režime OP/OTP, používanie covid pasov a ďalšie opatrenia majú oporu v iných častiach zákona o ochrane verejného zdravia a týchto sa rozhodnutie Ústavného súdu netýkalo.

Ombudsmanka napadla problematiku pozbavovania osôb osobnej slobody formou karantény alebo izolácie. Na Ústavný súd sa obrátila začiatkom minulého roka.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko