Na hlavný obsah

Prezidentka: Predpokladom zvládnutia každej krízy je súdržnosť spoločnosti

Skúsme sa riadiť srdcom, svedomím, zachovať si vlastnú tvár, vyzvala.

Prezidentka: Predpokladom zvládnutia každej krízy je súdržnosť spoločnosti
Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová. Foto: RTVS

Čaká nás náročné obdobie a predpokladom zvládnutia akejkoľvek krízy je súdržnosť spoločnosti, vyhlásila to prezidentka SR Zuzana Čaputová v sobotu (1. 1.) v tradičnom novoročnom príhovore, ktorý odvysielala RTVS.

„Máme za sebou ťažký rok, ale aj rok, v ktorom sme sa v nových podmienkach už trochu naučili žiť a prispôsobiť sa zmenám,“ povedala.

Upozornila, že ťažké obdobie zažili najmä tie najzraniteľnejšie skupiny obyvateľstva. „Vyrastajú žiaci, ktorí si museli privyknúť na dištančné vyučovanie a ktorým dva roky bezstarostnej mladosti už nikto nevráti. Seniorov obmedzila táto situácia v tom najcennejšom, v stretávaní sa s deťmi a vnúčatami.“

Každá kríza je zároveň príležitosťou

Každá kríza je zároveň príležitosťou, vyhlásila prezidentka. „Možno nás dokáže posilniť, možno si obyčajné veci, ktoré nám teraz nie sú dopriate, budeme vážiť oveľa viac. Aj to je jedna z nádejí, ktoré máme príležitosť naplniť. Je to šanca byť lepšími než predtým,“ pripomenula.

V príhovore hlava štátu nezabudla ani na tých, ktorí dokázali prekonať samých seba, vyrovnať sa s kritickými okolnosťami „či dokonca obetovať svoje zdravie alebo životy pri záchrane iných.“ Poďakovala im za ich ľudskosť a prejavy solidarity.

Najsilnejší sme práve vtedy, keď dokážeme byť zodpovední, ohľaduplní a empatickí z vlastných pohnútok, z vlastného presvedčenia, pripomenula prezidentka. „Naopak, v momentoch, kedy sa dostanú k slovu sebeckosť, nevraživosť, či dokonca nenávisť sme odrazu najzraniteľnejší,“ dodala.

Občanov poprosila, aby sa vrátili k overeným pravdám

Hlava štátu si spomenula aj na septembrovú návštevu pápeža Františka na Slovensku a pripomenula jeho slová o tom, že sa navzájom potrebujeme a ani jednotlivci, ani národy sa nemôžu izolovať. „Čeliť najväčšej novodobej zdravotnej hrozbe môžeme iba ako ľudstvo, ako spoločenstvo – a to si vyžaduje príspevok každého z nás,“ vyhlásila.

Občanov poprosila, aby sa vrátili k overeným pravdám. „Skúsme sa riadiť vlastným srdcom, svedomím, zachovať si ľudskú tvár. Nedajme sa vyprovokovať prejavmi nenávisti.“

Prezidentka vyzvala ľudí, aby sa oslobodili od poddanského chápania slobody a vzťahu k moci či k spoločnosti. „Pri poddanskom zmýšľaní vnímame všetky obmedzenia iba ako údel, ktorý nám bol daný zhora,“ dodala.

Zrelá občianska sloboda podľa nej vychádza z možnosti konať sebavedome a slobodne tak, ako si to vyžaduje nielen osobný záujem, ale aj záujem spoločnosti. „Zodpovednosť, slušnosť, či ohľaduplnosť, ku ktorým sa prikláňame z vlastnej vôle, nepociťujeme ako diktát nariadení,“ zdôraznila.

„Na prahu nového roku 2022 zo srdca prajem všetkým Vám, milí občania, aby sme nestratili vieru v ľudskosť a dobrosrdečnosť. Aby sme schopnosťou spolupracovať a spájať svoje sily naplnili nádejou, ktorá sa pred nami v novom roku otvára,“ zaželala prezidentka v závere príhovoru.

Pozrite si novoročný príhovor prezidentky SR Zuzany Čaputovej:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko