Na hlavný obsah

Rodičovský bonus chce Krajniak financovať najmä z vyššieho výberu poistného

Na financovanie bonusu je potrebných 550 miliónov eur.

Rodičovský bonus chce Krajniak financovať najmä z vyššieho výberu poistného
Na snímke minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Milan Krajniak (Sme rodina). Foto: TASR

Minister práce a sociálnych vecí Milan Krajniak (Sme rodina) v pondelok (10. 1.) povedal, že rezort práce a sociálnych vecí má v roku 2023 na rodičovský bonus pripravených 758 miliónov eur. Maximálne náklady na rodičovský bonus sú na úrovni 550 miliónov eur, ministerstvo má rezervu v sume 208 miliónov eur.

V utorok (11. 1.) minister uviedol, že peniaze na rodičovský bonus pochádzajú z piatich zdrojov. Väčšia časť sa má vykryť z lepšieho výberu poistného a zníženia výdavkov Sociálnej poisťovne.

Päť zdrojov financovania

Prvým je zlepšenie výberu poistného od ekonomicky aktívnych osôb. Už za minulý rok Sociálna poisťovňa podľa ministra vybrala na poistnom od ekonomicky aktívnych osôb o 224 miliónov eur viac, ako sa pôvodne plánovalo. Vďaka pandemickej prvej pomoci sa podľa Krajniaka podarilo udržať v práci o 90 000 ľudí viac, ako to bolo počas finančnej krízy v rokoch 2008 až 2009.

Šéf rezortu práce preto očakáva, že v budúcom roku budú príjmy Sociálnej poisťovne z výberu poistného minimálne o 310 miliónov eur vyššie, ako bol pôvodný plán.

Druhým zdrojom je novela zákona o sociálnom poistení, na základe ktorej príde do systému 140 miliónov eur.

K tretiemu bodu prispela aj pandémia, pretože sa zmenila demografická štruktúra obyvateľstva. „Už v roku 2021 sa počet starobných dôchodkov prejavil na číslach,“ dodal Krajniak. Ako uviedol, na dôchodky budú nižšie výdavky o 200 miliónov eur.

Štvrtým bodom sú odvody z 13. a 14. platov. „To sú dodatočné príjmy pre Sociálnu poisťovňu vo výške 26 miliónov eur,“ uviedol. Posledným je vyšší výber daní, čo prinesie 82 miliónov eur.

Krajniak hovorí aj o dodatočnej rezerve, ktorá má súvisieť s oddlžením nemocníc. „To je ďalších 300 miliónov ako dodatočná rezerva.“

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika