Na hlavný obsah

Troch nezvestných Poliakov našli vo Vysokých Tatrách mŕtvych

Potvrdili to horskí záchranári.

Troch nezvestných Poliakov našli vo Vysokých Tatrách mŕtvych
Na ilustračnej snímke príroda vo Vysokých Tatrách. Foto: TASR

Trojicu nezvestných Poliakov, ktorí chceli v piatok (7. 1.) vystúpiť na Gerlachovský štít, našli v nedeľu (9. 1.) horskí záchranári už bez známok života. Informovala o tom Horská záchranná služba (HZS). Telá našli v obedňajších hodinách pod južnou stenou Kotlového štítu.

Záchranári intenzívne pátrali po Poliakoch v sobotu (8. 1.) aj v nedeľu za využitia všetkých dostupných prostriedkov. Išlo o lokalizácie mobilného telefónu, prehľadávanie po zemi aj zo vzduchu za pomoci vrtuľníkov i dronu.

Pri pátraní pomáhali tiež poľskí horskí záchranári, ktorí využívali prístroj na vyhľadávanie mobilného signálu v teréne, keďže mobilné telefóny boli stále aktívne.

„Pravdepodobne išlo o poľského horského sprievodcu UIMLA s dvoma klientmi, ktorí mali v úmysle vystúpiť na Gerlachovský štít, preto sa záchranári sústredili na lokality Batizovskej a Velickej próby,“ uviedla HZS na svojej webstránke.

Aktuálne sa uskutočňujú neodkladné záchranárske práce a bude nasledovať transport telesných pozostatkov do Starého Smokovca. „Horský sprievodca UIMLA nie je kvalifikovaný na sprevádzanie klientov v horolezeckom teréne, príčiny nehody budú predmetom ďalšieho vyšetrovania,“ informovala ďalej horská služba.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko