Na hlavný obsah

Úprimný a vášnivý Európan, snažil sa zjednocovať. Reakcie na smrť Davida Sassoliho

Osobnosti vyjadrili úprimnú sústrasť jeho rodine.

Úprimný a vášnivý Európan, snažil sa zjednocovať. Reakcie na smrť Davida Sassoliho
Na snímke zľava predsedníčka EK Ursula von der Leyenová a už zosnulý predseda EP David Sassoli. Foto: TASR/AP

Prezidentka Zuzana Čaputová, slovenskí europoslanci, predstavitelia európskych inštitúcií či európski politici v utorok (11. 1.) prostredníctvom sociálnych sietí zareagovali na úmrtie predsedu Európskeho parlamentu (EP) Davida Sassoliho, ktorý zomrel vo veku 65 rokov.

Reakcie Slovákov

„David Sassoli bol silný líder, skvelý Talian a poctivý Európan. Predovšetkým sa vždy snažil zjednocovať, nie rozdeľovať. Moje myšlienky sú s jeho rodinou a priateľmi,“ napísala na twitteri prezidentka SR Zuzana Čaputová.

„Som hlboko zarmútený smrťou vášnivého Európana Davida Sassoliho. Jeho priateľský a profesionálny prístup nám bude veľmi chýbať,“ vyjadril sa premiér SR Eduard Heger (OĽANO).

„Je to veľká strata pre europarlament, Európu a našu Úniu. V mene vlády Slovenska vyjadrujem hlbokú sústrasť jeho rodine, priateľom a kolegom,“ napísal minister zahraničných vecí Ivan Korčok (nom. SaS).

„Úmrtie Sassoliho je veľkou stratou pre Európu. Strácame silnú osobnosť oddanú liberálnej demokracii,“ poznamenal slovenský europoslanec Martin Hojsík.

„Naša politická rodina stratila oddaného priateľa. Jeho profesionálna cesta od novinára až po obhajovanie práv občanov v EP zostane pre mňa, bývalého novinára, inšpirujúca,“ vyjadril sa ďalší slovenský europoslanec Robert Hajšel.

„Ďakujeme ti za všetko, budeš nám chýbať,“ odkázala poslankyňa EP Monika Beňová.

Reakcie z európskych inštitúcií

„Som hlboko zarmútená hroznou stratou veľkého Európana a hrdého Taliana. David Sassoli bol citlivý novinár, vynikajúci predseda EP a, v prvom rade, drahý priateľ. Moje myšlienky sú s jeho rodinou,“ napísala na twitteri predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová.

„Bol úprimný a vášnivý Európan. Jeho ľudské teplo, štedrosť, vrúcnosť a úsmev nám už teraz chýbajú,“ odkázal predseda Európskej rady Charles Michel.

„Jeho vrúcnosť bola inšpiráciou pre každého, kto ho poznal. Úprimná sústrasť patrí jeho rodine a blízkym,“ uviedol výkonný podpredseda EK Frans Timmermans.

„Mám zlomené srdce. Európa stratila vodcu, ja som stratil priateľa, demokracia stratila šampióna. Sassoli zasvätil svoj život tomu, aby bol svet lepším a spravodlivejším miestom,“ reagovala prvá viceprezidentka EP Roberta Metsolová.

„Je to hrozná strata pre jeho rodinu a nás všetkých. Vždy si budem pamätať jeho vodcovstvo, jeho vášeň a jeho veľkorysé priateľstvo,“ skonštatoval eurokomisár pre hospodárstvo Paolo Gentiloni.

„David bol zanieteným Európanom, pre ktorého všetko, čo robil počas svojho života, bolo pre ľudí. Moje myšlienky sú s jeho rodinou, priateľmi a kolegami, keď smútime nad touto veľkou stratou,“ skonštatovala šéfka Európskej centrálnej banky Christine Lagardeová.

Ostatné reakcie

„Som veľmi smutný, keď v správach čítam, že David Sassoli, predseda EP, zomrel. Chcel by som vyjadriť úprimnú sústrasť jeho rodine a priateľom,“ uviedol nový český premiér Petr Fiala.

„S veľkým smútkom som sa dozvedel o jeho odchode. S ním nás opustil skutočne veľký Európan,“ podotkol rakúsky kancelár Alexander Schallenberg.

„Je smutné dozvedieť sa o smrti Davida Sassoliho. Navždy zostaneš v mojej pamäti ako veľký Európan, patriot a môj dobrý priateľ,“ napísal exšéf Európskej rady a líder poľskej opozície Donald Tusk.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko