Na hlavný obsah

Kanadská vláda chce mimoriadne právomoci na ukončenie protestov

Tie trvajú takmer mesiac.

Kanadská vláda chce mimoriadne právomoci na ukončenie protestov
Na snímke kanadský premiér Justin Trudeau. Foto: SITA/AP

Kanadský premiér Justin Trudeau v pondelok (14. 2.) požiadal o udelenie mimoriadnych právomoci pre vládu s cieľom ukončiť protesty kamionistov namierené proti protipandemickým opatreniam. TASR tieto informácie získala z agentúry AFP.

„Federálna vláda žiada uplatniť zákon o mimoriadnych situáciách s cieľom rozšíriť spôsobilosti provincií a teritórií, aby mohli zakročiť proti blokádam a okupáciám,“ povedal Trudeau na tlačovej konferencii.

Premiér dodal, že armáda v tomto štádiu vývoja situácie nebude nasadená. Úrady však podľa jeho slov budú môcť zatýkať protestujúcich, zabavovať ich vozidlá s cieľom uvoľniť blokády ulíc a takisto budú môcť zakázať poskytovanie finančnej podpory protestujúcim.

Kanadský parlament zákon o mimoriadnych situáciách schválil v roku 1988. Vláde by mimoriadne právomoci udelil na 30 dní, píše na svojej webovej stránke stanica BBC.

Vláde môžu byť takéto právomoci podľa BBC udelené len v mimoriadnom prípade, najmä v „naliehavej a kritickej situácii“, ktorá „vážne ohrozuje životy, zdravie alebo bezpečnosť Kanaďanov“.

Vodiči kamiónov svojimi vozidlami ešte stále blokujú ulice hlavného mesta Ottawa a dva hraničné priechody, pripomína AFP. Demonštrácie začali kanadskí kamionisti 22. januára, keď žiadali zrušenie povinného očkovania proti koronavírusu, ktoré je nevyhnutné pri návrate z USA.

Ich požiadavky však teraz zahŕňajú zrušenie všetkých opatrení proti šíreniu koronavírusu a mnohí protestujúci vyzývajú aj na odchod liberálnej vlády kanadského premiéra Trudeaua.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet