Na hlavný obsah

Kollár si nie je istý, či parlament schváli obrannú dohodu s USA

Pellegrini tvrdí, že Hlas-SD zmluvu nepodporí.

nezaradený poslanec Peter Pellegrini (Hlas-SD) a predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) v diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12
Na snímke nezaradený poslanec Peter Pellegrini (Hlas-SD) a predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) v diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12.Foto: RTVS
Foto: RTVS

Predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) si netrúfa odhadnúť, či dohodu o obrannej spolupráci medzi Spojenými štátmi a Slovenskom parlament schváli. Povedal to v politickej diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12.

„Osobne si myslím, že je to pol na pol,“ uviedol Kollár. Doplnil, že z klubu Sme rodina určite nezahlasuje za zmluvu päť až sedem poslancov. Poukázal tiež, že aj v poslaneckom klube OĽANO sú nejakí nerozhodnutí poslanci. Členovia parlamentu za SaS a Za ľudí vraj deklarovali plnú podporu dohody.

Šéf parlamentu tiež obhajoval, prečo sa koalícia rozhodla zvolať mimoriadnu parlamentnú schôdzu k hlasovaniu o tejto dohode, a nenechala rokovania o zmluve na marcovú schôdzu, ako pôvodne plánovala. „Je to ústavné právo každého poslanca, ktoré musíme rešpektovať,“ doplnil Kollár.

Predseda mimoparlamentnej strany Hlas-SD Peter Pellegrini kritizoval koalíciu za zvolanie mimoriadnej schôdze, poukazoval pri tom na 30-dňovú lehotu, ktorú mali mať jednotlivé výbory na prerokovanie zmluvy. Kritizoval aj prezidentku Zuzanu Čaputovú, že sa v súvislosti s obrannou dohodou neobrátila na Ústavný súd.

Kollára mrzí, že veľa politikov z opozície i koalície si na tejto téme „ohrieva polievočku“. Snažil sa rozptýliť obavy verejnosti, že bez súhlasu parlamentu na Slovensko nepríde žiadny cudzí vojak ani zbrane akéhokoľvek charakteru.

Pellegrini zdôraznil, že Hlas v parlamente nezahlasuje za schválenie dohody. Strana má stále pochybnosti o súlade zmluvy s ústavou či o prípadnom narušení suverenity Slovenska. Stále avizuje aj snahu o referendum v tejto otázke.

Žilinkova návšteva Ruska

V diskusnej relácii sa dotkli aj pôsobenia Maroša Žilinku vo funkcii generálneho prokurátora. Obaja vyjadrili spokojnosť z vykonávania jeho funkcie. Taktiež nevidia žiadny problém v jeho ceste do Ruska.

Kollár tvrdí, že na oslavách výročia ruskej prokuratúry sa zúčastnili napríklad aj zástupcovia z Belgicka, Slovinska či Chorvátska, ale „my sa z toho ideme zavzdušňovať“.

Predseda parlamentu Žilinku obhajoval aj v súvislosti s paragrafom 363 Trestného zákona. Podľa Kollára Žilinka nezneužíva svoju právomoc vyplývajúcu práve z tohto paragrafu a spresnil, že ho použil dvakrát.

Kollár skritizoval aj poslanca Juraja Šeligu (Za ľudí) za jeho výrok, že zvolenie Žilinku za generálneho prokurátora bolo najväčším omylom tejto koalície. „Pán Šeliga je ešte mladý a začínajúci politik, ktorý časom pochopí, kde sú tie hranice,“ odkázal mu.

Pandémia covidu

Sme rodina nepodporí prípadné predlžovanie núdzového stavu v súvislosti s pandémiou covidu, tvrdí Kollár. Poukázal na to, že variant omikron má miernejší priebeh a neplní nemocnice.

Obaja poslanci sú za uvoľňovanie opatrení. Kollár kvituje rozhodnutie Českej republiky zrušiť od 9. februára povinnosť preukazovať sa covidovými preukazmi pri vstupe do reštaurácií a iných prevádzok. Vyjadril však aj pochopenie, že niektorí členovia vlády chcú počkať na kulmináciu omikronu a až potom analyzovať situáciu.

Zhodli sa tiež na ešte väčšom skrátení karantény než je súčasných päť dní. Pellegrini si zároveň myslí, že by sa malo presne vymedziť, na koho sa izolácia bude a nebude vzťahovať. Sústredil by sa na posilnenie personálu v zdravotníctve či zabezpečenie liekov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko