Na hlavný obsah

Morawiecki: Poľsko prisľúbilo odovzdať Ukrajine vojenskú techniku

Krajine má slúžiť pri ochrane bezpečnosti.

Morawiecki: Poľsko prisľúbilo odovzdať Ukrajine vojenskú techniku
Na snímke poľský premiér Mateusz Morawiecki (vľavo) a jeho ukrajinský náprotivok Denys Šmyhal. Foto: Twitter - Denys Šmyhal

Poľsko je pripravené odovzdať Ukrajine delostreleckú muníciu, prenosné protilietadlové rakety, ľahké mínomety a pozorovacie drony, uviedol v utorok (1. 2.) poľský premiér Mateusz Morawiecki, ktorý je na návšteve Kyjeva.

Suverénna a demokratická Ukrajina je v záujme celej Európy, pričom Bielorusko je jej alternatívou, uviedol Morawiecki s odkazom na autoritatívny režim v Minsku, ktorý je považovaný za najbližšieho spojenca Ruska.

Moskva v súčasnosti sústreďuje desaťtisíce vojakov pri ukrajinských hraniciach a západné krajiny tvrdia, že invázia nie je vylúčená.

„Poľsko stojí po boku ukrajinského štátu a pomáha pri jeho obrane, pri ochrane bezpečnosti, ktorú ohrozuje jeho ruský sused,“ povedal Morawiecki podľa agentúry PAP.

Ukrajinský premiér Denys Šmyhal poďakoval Morawieckemu a Poľsku za to, že „stojí na strane ukrajinskej slobody, demokracie, bezpečnosti a práva Ukrajincov suverénne rozhodovať o osude svojho národa“. Zároveň poďakoval za podporu územnej celistvosti Ukrajiny a jej približovania sa k NATO a Európskej únii.

„História nás učí, že musíme zastaviť ruského prezidenta Vladimira Putina skôr, ako bude neskoro,“ povedal Morawiecki. Posilnenie obranyschopnosti ukrajinských síl označil za kľúčové, a v tejto súvislosti kritizoval postoj Nemecka, ktoré sa zdráha dodať Ukrajine zbrane.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet