Na hlavný obsah

OBSE zvoláva schôdzku. Rusko má na nej objasniť presuny svojich vojakov

Stretnutie sa uskutoční na žiadosť Ukrajiny.

OBSE zvoláva schôdzku. Rusko má na nej objasniť presuny svojich vojakov
Na archívnej snímke ruskí vojaci. Foto: TASR/AP

Poľské predsedníctvo v Organizácii pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) zvoláva na utorok (15. 2.) konzultácie o presunoch armádnych jednotiek pozdĺž hraníc Ukrajiny. Informovalo o tom prostredníctvom oznámenia na sociálnej sieti twitter.

Stretnutie predstaviteľov Ruska a ďalších „zainteresovaných štátov“, signatárov Viedenského dokumentu, sa uskutoční na žiadosť Ukrajiny.

Jej minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba v nedeľu (13. 2.) na sociálnej sieti twitter informoval, že Rusko nereagovalo na výzvu Ukrajiny z minulého piatku.

Kyjev v nej žiadal od Ruska podrobné vysvetlenie týkajúce sa jeho vojenských aktivít v oblastiach susediacich s územím Ukrajiny a na polostrove Krym, ktorý vláda v Kyjeve považuje za dočasne okupované územie.

Viedenský dokument bol prijatý 30. novembra 2011 na plenárnom zasadnutí Fóra Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) pre bezpečnostnú spoluprácu vo Viedni. Jeho cieľom je znížiť riziko vojenských konfliktov v zóne OBSE.

V súlade s týmto dokumentom si 56 účastníckych štátov OBSE pravidelne vymieňa informácie o svojich ozbrojených silách, vojenskej organizácii, ľudských zdrojoch a hlavných systémoch zbraní a vybavenia. Krajiny tiež zdieľajú informácie o svojom obrannom plánovaní a rozpočtoch.

Podľa tohto dokumentu Rusko musí špecifikovať oblasti, kde vykonáva vojenské činnosti, uviesť dátumy ich ukončenia, ako aj názvy, podriadenosť, počet vojenských útvarov, ako aj druhy používaných zbraní a vojenského vybavenia.

Okrem Ruska dostalo žiadosť na vysvetlenie svojich neobvyklých vojenských aktivít aj Bielorusko. Adresovali mu ju minulý piatok (11. 2.) pobaltské štáty: Estónsko, Litva a Lotyšsko. Schôdzka s Bieloruskom a zástupcami zainteresovaných štátov sa uskutoční v pondelok vo Viedni.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet