Na hlavný obsah

Rodičia za krúžky nebudú platiť, štát im dá poukazy

Tie budú mať hodnotu 730 eur.

Rodičia už nebudú musieť platiť za športové a umelecké krúžky detí. Použijú na to voľnočasový poukaz v hodnote 730 eur. Podľa niektorých rodičov je tento kredit slabou náplasťou. Nepostačí na výdavky v športových kluboch. Veľká časť nákladov zostane na pleciach rodičov aj naďalej.

Športové či umelecké krúžky stoja rodičov nemalé peniaze. Za jeden krúžok zaplatia mesačne 20 až 30 eur. Rodičia to pocítia najmä vtedy, ak ich deti majú viac.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Po novom by náklady nemuseli rodičia hradiť z vlastného vrecka. Majú dostať od štátu kredit a sami rozhodnúť, na aké aktivity ho minú. Štát to bude stáť 600 miliónov eur. Hodnota takéhoto poukazu je 730 eur a nárok naň má mať každé dieťa od 6 do 18 rokov.

Občianske združenie Rodičia.sk však vidí niekoľko problémov. Chudobnejšie rodiny môžu odradiť náklady na dopravu a chýbajúce spoje, keďže mnohé deti by za krúžkami museli niekoľkokrát do týždňa cestovať.

„Nemáme ihriská a tie aktivity chýbajú hlavne na školách. Naším problémom je tá logistika a dostupnosť,“ povedal výkonný riaditeľ OZ Rodičia.sk Matej Stuška.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko