Na hlavný obsah

Ruský cenzúrny úrad nariadil médiám, čo smú písať o Ukrajine

Nezávislí novinári útok rozpútaný ruským vedením odsúdili.

Ruský cenzúrny úrad nariadil médiám, čo smú písať o Ukrajine
Ruské jednotky spustili útok na Ukrajinu. Foto: SITA/AP

Ruská Federálna služba pre dozor v oblasti telekomunikácií, informačných technológií a masmédií (Roskomnadzor) vyzvala ruské médiá, aby pri informovaní o „špeciálnej vojenskej operácii“, ktorú Rusko vo štvrtok (24. 2.) ráno rozpútalo voči Ukrajine, používali informácie a údaje „iba z oficiálnych ruských zdrojov“.

S odvolaním sa na web Roskomnadzoru o tom informoval nezávislý spravodajský web Novaja gazeta.

„Pri príprave materiálov a (spravodajských) výstupov súvisiacich s vedením špeciálnej operácie v Luhanskej ľudovej republike a Doneckej ľudovej republike“ sú médiá povinné“ využívať informácie a údaje, ktoré získajú výlučne z oficiálnych ruských zdrojov,“ píše sa vo vyhlásení Roskomnadzoru.

Nezávislí novinári cítia „bolesť, hnev a hanbu“

Známy ruský novinár a nositeľ Nobelovej ceny mieru Dmitrij Muratov, ako aj novinári nezávislých ruských médií zverejnili vo štvrtok spoločné vyhlásenie, v ktorom sa píše, že sú proti masakru rozpútanému ruským vedením na Ukrajine.

Muratov, ktorý je šéfredaktorom periodika Novaja gazeta – jedného z posledných nezávislých v Rusku –, uviedol, že po rozpútaní konfliktu na Ukrajine on i jeho kolegovia cítia „bolesť, hnev a hanbu“.

„Toto dobrodružstvo prinesie smútok do rodín tisícov ľudí na Ukrajine a v Rusku. Toto dobrodružstvo je plné veľkej vojny, do ktorej budú zapojené aj ďalšie štáty. Od karibskej krízy svet nikdy nebol tak blízko globálnej katastrofe,“ upozornili novinári vo svojom spoločnom vyhlásení zverejnenom na webe Novej gazety.

Novinári nezávislých ruských médií v spoločnom vyhlásení prisľúbili, že o tom, čo sa deje, budú „informovať čestne“, kým budú „mať túto príležitosť“.

„Želáme výdrž a silu ľuďom na Ukrajine, ktorí odolávajú agresii, a všetkým v Rusku, ktorí sa teraz snažia odolať militaristickému šialenstvu,“ uvádza sa v ich spoločnom texte.

Putin mal Západu hroziť aj jadrovými zbraňami

Samotný Muratov podľa spravodajskej stanice BBC obvinil Putina, že sa „pohráva s jadrovým tlačidlom, ako keby to bol prívesok na kľúčoch od drahého auta“ a v zamyslení sa pýta: „A čo ďalej – (spustíme) jadrový útok?“

Muratov dodal, že nevidí „žiadnu inú interpretáciu slov Vladimíra Putina o ‚zbrani odplaty'“.

Aj bývalý ruský ropný magnát Michail Chodorkovskij apeloval na zastavenie „vojny proti Ukrajine za každú cenu“ a vyzval občanov Ruska, aby „využili každú príležitosť na odpor proti vojne“.

Putinove vyhrážky „použitím jadrových zbraní, jasne vyjadrené na rokovaniach so Západom“, podľa Chodorkovského „stavajú celý svet na pokraj katastrofy“.

Na svojom konte na sociálnej sieti facebook napísal, že „Putin začal vojnu proti Ukrajine“ a označil to za „zločin proti ľudskosti“.

„Ide o závažný trestný čin podľa ruského práva a ide o zradu ruských národných záujmov,“ konštatoval Chodorkovskij.

Prízvukoval pritom, že „si treba jasne uvedomiť, že vojnu rozpútal práve Putin a jeho okolie, aby si udržali moc, a nie ruský ľud“.

Upozornil, že „každý, kto slovom alebo činom dobrovoľne pomôže junte, sa stáva vojnovým zločincom“.

Vyzval aj na účasť v protivojnovom hnutí a na sabotovanie príkazov junty, ktoré podporujú vojnu, pričom to označil za povinnosť „každého slušného človeka“.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet