Na hlavný obsah

Sme v hybridnej vojne, upozorňujú premiér i polícia

Šíriteľov dezinformácií monitoruje aj polícia.

Sme v hybridnej vojne, upozorňujú premiér i polícia
Ilustračná snímka. Foto: TASR

„Sme aj v hybridnej vojne,“ uviedol na sociálnej sieti premiér Eduard Heger (OĽANO). Upozornil, že proruské účty na sociálnych sieťach chrlia dezinformácie „pretože nás potrebujú odradiť od pomoci Ukrajincom.“

Vláda i polícia si podľa neho „v zápase o pravdu plnia domácu úlohu.“ Pripomenul, že do zápasu s dezinformáciami sa môžu aktívne zapojiť aj občania, „ak si budú dávať pozor na zdroje, z akých zdieľajú informácie, alebo môžu takéto príspevky nahlasovať polícii.“

„Do demokracie patrí právo na slobodu myslenia i prejavu. Ale netreba si túto výsadu slobody pomýliť s aktivitami, ktoré idú proti nej, aby ju zlikvidovali: Produkovať klamstvá, vedome šíriť dezinformácie a poplašné správy, podporovať násilie, vojnu a toto všetko v záujme okupačnej mocnosti zneužívať na demoralizovanie našej spoločnosti,“ zdôraznil.

Polícia šíriteľov dezinformácií monitoruje

Aj Policajný zbor informoval, že prostredníctvom viacerých komunikačných kanálov prijíma a proaktívne zhromažďuje obrovské množstvo dezinformačných statusov, účtov, skupín, stránok či webov.

„Tieto informácie sú vyhodnocované zodpovednými útvarmi, ako napríklad NAKA alebo odbor počítačovej kriminality. Na základe analýz bude následne rozhodnuté, či bol spáchaný trestný čin a daná osoba bude obvinená alebo nie,“ uviedla polícia na sociálnej sieti.

Na základe analýz následne polícia rozhodne, či bol spáchaný trestný čin a daná osoba bude obvinená alebo nie.

Policajný zbor taktiež aktívne participuje na možnostiach blokácií problematických kanálov, čoho sa týka nedávno schválená novela zákona. „Rovnako je rozbehnutá spolupráca s prevádzkovateľmi najväčších sociálnych sietí,“ dodala polícia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko