Na hlavný obsah

USA a NATO podľa Putina odignorovali zásadné obavy Ruska

Ukrajinu označil za nástroj USA.

USA a NATO podľa Putina odignorovali zásadné obavy Ruska
Ruský prezident Vladimir Putin. Foto: TASR/AP

Spojené štáty a Severoatlantická aliancia (NATO) odignorovali vo svojej odpovedi týkajúcej sa bezpečnostných záruk hlavné požiadavky Ruska. V utorok (1. 2.) to vyhlásil ruský prezident Vladimir Putin, podľa ktorého je Ukrajina pre USA „nástrojom“, pomocou ktorého sa snažia spomaľovať rozvoj Ruska, informovala agentúra TASS.

„Podotýkam, že pozorne analyzujeme písomné odpovede USA a NATO, ktoré sme dostali 26. januára. No už teraz je jasné, že odignorovali zásadné ruské obavy,“ uviedol Putin po stretnutí s maďarským premiérom Viktorom Orbánom.

Ruský prezident pritom poukázal na princíp „nedeliteľnosti bezpečnosti“, ktorý podľa neho hovorí aj o tom, že „nemožno dopustiť, aby niekto posilnil svoju bezpečnosť na úkor bezpečnosti iných krajín“.

Rusko podľa Putina súhlasí s tým, že každá krajina má právo „vybrať si svoj vlastný systém bezpečnosti“. „No Spojené štáty sa nestarajú iba o bezpečnosť Ukrajiny, aj keď to tak môže byť. No niekde v pozadí je aj ich hlavná úloha – spomaľovanie rozvoja Ruska,“ vyhlásil šéf Kremľa s tým, že Ukrajina je iba nástrojom USA na dosiahnutie tohto cieľa.

Podľa Putina sa chce Rusko vyhnúť negatívnemu vývoju udalostí na Ukrajine, avšak na to je potrebné, aby sa bral ohľad na záujmy všetkých zúčastnených strán, píše agentúra RIA Novosti.

„Je potrebné nájsť spôsob zabezpečenia záujmov a bezpečnosti všetkých účastníkov tohto procesu – aj Ukrajiny, aj európskych krajín a Ruska. No to je možné dosiahnuť iba pri serióznom a premyslenom postoji k dokumentom, ktoré sme predložili. Dúfam, že tento dialóg bude pokračovať,“ uviedol Putin.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet