Na hlavný obsah

V parlamente je mimoriadna schôdza k odvolávaniu ministra Mikulca

Minister tvrdenia opozície odmieta.

V parlamente je mimoriadna schôdza k odvolávaniu ministra Mikulca
Na snímke minister vnútra SR Roman Mikulec (OĽANO) počas mimoriadnej schôdze Národnej rady SR k návrhu na jeho odvolanie z funkcie 18. februára 2022 v Bratislave. Foto: TASR

V parlamente je v piatok (18. 2.) mimoriadna schôdza, na ktorej chce opozícia odvolať ministra vnútra Romana Mikulca (OĽANO). Návrh na jeho odvolanie už po niekoľkýkrát inicioval opozičný Smer-SD s podporou Hlasu-SD a ďalších nezaradených poslancov. Situáciu v Národnej rade SR sleduje redaktorka RTVS Natália Holubová.

Mimoriadna schôdza už mala byť vo štvrtok (17. 2.). Diskusia medzi opozíciou a koalíciou je vo vyjadreniach pomerne ostrá. V parlamente sú takmer všetci opoziční poslanci, koaličných je pomenej.

Opozícii ide podľa Mikulca o zmätenie verejnosti

Na svoje odvolávanie prišiel aj Roman Mikulec. Minister odmieta tvrdenia lídra Smeru-SD Roberta Fica o tom, že zasahoval alebo manipuloval vyšetrovanie niektorých známych káuz.

„Opozičným poslancom ide len o to, aby fabuláciami, klamstvami, prekrucovaním faktov a vytrhávaním z kontextu zmiatli verejnú mienku,“ povedal minister vnútra. Jeho slová odzneli v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko.

Predseda Smeru-SD Robert Fico trvá na tom, že už v minulosti boli vážne dôvody na odvolanie ministra Mikulca – dnes sú podľa neho na stole jasné dôkazy.

„Zločineckú činnosť vyšetrovateľov NAKA a niektorých prokurátorov Úradu špeciálnej prokuratúry koordinoval minister vnútra. Aké má polícia voľné ruky, keď dostáva pokyny od ministra a prezidenta policajného zboru,“ tvrdí Fico.

Ostrá diskusia

Ostré argumenty padajú najmä medzi Robertom Ficom a ministrom financií Igorom Matovičom (OĽANO). Ten už niekoľkokrát zdôraznil, že bývalá vláda Roberta Fica predstavuje megastroj korupcie a ruku mafie.

„Ktorej vy ste nechali doslova sprivatizovať vedenie Národnej kriminálnej agentúry a vedenie Policajného zboru. A vy máte ešte tú drzosť sa podpisovať pod nejaké návrhy na odvolávanie človeka, ktorý to poctivo čistí,“ reagoval Matovič.

Sám minister vnútra podotkol, že to, či má podporu koalície sa odzrkadlí na hlasovaní. Igor Matovič potvrdil, že podporu má, avšak v klube Sme rodina to nie je úplne isté.

„Zatvorte si oči a predstavte si, že predsedom vlády je Robert Fico, ministrom vnútra je Robert Kaliňák a takéto odposluchy vyjdú von, takéto rozhovory sa udejú, čo by ste robili,“ pýtal sa koaličných kolegov predseda poslaneckého klubu hnutia Sme rodina Peter Pčolinský.

Poslanci by vo štvrtok mali rokovať do 14.00 h. Do rozpravy je ešte prihlásených viacero rečníkov, pokračovať tak zrejme budú v utorok (22.2.).

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál