Na hlavný obsah

Zelenskyj žiada okamžité prijatie Ukrajiny do EÚ

Mohlo by sa tak stať na základe špeciálnej procedúry.

Zelenskyj žiada okamžité prijatie Ukrajiny do EÚ
Na snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Foto: TASR/AP

Ukrajina žiada o okamžité prijatie do Európskej únie podľa novej špeciálnej procedúry, uviedol v pondelkovom (28. 2.) prejave ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. „Prezident je presvedčený, že Ukrajina by si to zaslúžila a že je to možné,“ napísala agentúra Unian.

Ukrajina sa už roky usiluje o prijatie do Severoatlantickej aliancie a do EÚ, ale doteraz nemá ani schválený plán krokov vedúcich k členstvu v NATO, ani postavenie kandidátskej krajiny EÚ.

Je presvedčený, že všetko je možné

„Obraciame sa na Európsku úniu kvôli okamžitému pripojeniu Ukrajiny podľa nového špeciálneho postupu,“ vyhlásil šéf krajiny, ktorá od minulého týždňa čelí ruskej vojenskej invázii.

Ukrajina je podľa neho vďačná partnerom za to, že solidárne stoja jej po boku. „Ale našim cieľom je byť spolu so všetkými Európanmi a, hlavne, byť rovnoprávni,“ povedal Zelenskyj.

„Som presvedčený, že sme si to zaslúžili. Som presvedčený, že všetko je možné,“ zdôraznil. Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová v nedeľnom (27. 2.) rozhovore pre Euronews uviedla, že Ukrajina patrí do EÚ a blok by si želal, aby sa časom stala jej súčasťou. O vstupe nových krajín však rozhodujú členské štáty, ktoré nemusia súhlasiť s názormi EK.

„Patria k nám. Sú jednými z nás a my ich chceme tu medzi nami,“ povedala von der Leyenová. Jej komentár prišiel niekoľko hodín po tom, ako sa 27 krajín EÚ rozhodlo zaplatiť dodávky zbraní na Ukrajinu, čo sa stalo prvýkrát v histórii bloku.

Reakcia Michela

Predseda Európskej rady Charles Michel reagoval, že medzi 27 členskými štátmi EÚ existujú nezhody týkajúce sa rozšírenia eurobloku. Dodal, že Ukrajina bude musieť predložiť oficiálnu žiadosť o pristúpenie a následne budú musieť členské štáty prísť s jednomyseľným stanoviskom.

„V rámci EÚ existujú rôzne názory a citlivosť na rozširovanie,“ vysvetlil Michel.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet