Na hlavný obsah

Zelenskyj: Žiadne stiahnutie ruských vojsk sme zatiaľ nevideli

Podobným štýlom sa vyjadril aj Biden.

Zelenskyj: Žiadne stiahnutie ruských vojsk sme zatiaľ nevideli
Na snímke konvoj ruských obrnených vozidiel sa presúva po diaľnici na polostrove Krym. Foto: TASR/AP

Ukrajina doteraz nezaznamenala žiadne sťahovanie ruských síl od ukrajinských hraníc, uviedol v stredu (16. 2.) podľa stanice BBC ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

„Aby som bol úprimný, reagujeme na realitu, ale zatiaľ žiadne ruské stiahnutie nevidíme. Zatiaľ sme o ňom len počuli,“ povedal počas návštevy vojenského cvičenia na západe Ukrajiny.

Sústredenie desiatok tisíc ruských vojakov pri hraniciach s Ukrajinou vyvolalo obavy z prípadnej ruskej invázie. Moskva takýto zámer popiera a v utorok (15. 2.) ohlásila začiatok sťahovania časti svojich jednotiek do ich trvalých posádok. Americký prezident Joe Biden ale neskôr vyhlásil, že sa reálne sťahovanie zatiaľ nepodarilo potvrdiť.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.Foto: TASR/AP
Foto: TASR/AP

Zelenskyj poznamenal, že všetci normálni ľudia dúfajú v zmiernenie napätia, ale pripomenul, že jeho krajina čelí ruskej hrozbe už mnoho rokov, a tak zostáva pokojná. Vyčká, až „všetci uvidia“ sťahovanie ruských síl, pretože „zatiaľ sú to len vyhlásenia“.

Ruské ministerstvo obrany v utorok oznámilo, že do svojich posádok sa sťahujú jednotky západného a južného vojenského okruhu, čo sú okruhy susediace s Ukrajinou.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet