Na hlavný obsah

ZOH 2022: Športovci sa sťažujú na hrozné jedlo či hotelové izby v karanténnom centre

MOV začal situáciu riešiť.

ZOH 2022: Športovci sa sťažujú na hrozné jedlo či hotelové izby v karanténnom centre
Na ilustračnej snímke maskot ZOH 2022 v Pekingu panda Bing Dwen Dwena. Foto: TASR/AP

Najprv upútala pozornosť svetových médií belgická skeletonistka Kim Meylemansová, ktorá si na sociálnych sieťach doslova vyplakala prevoz do olympijskej dediny z karanténneho hotela, kam ju usporiadatelia umiestnili po pozitívnom teste na covid po prílete do Pekingu.

A teraz sa objavujú správy o ďalších sťažnostiach na podmienky v čínskych hoteloch, ktoré organizátori vyčlenili pre športovcov s pozitívnym testom, napísal spravodajský server People.

Športovci, ktorí majú po prílete pozitívny test, sú izolovaní v budovách oddelených od olympijskej bubliny, aby sa zabránilo ďalšiemu prenosu vírusu. V niektorých zariadeniach ale nemajú zodpovedajúce podmienky – od kvality podávaného jedla až po nedostatok tréningového vybavenia.

Šéf nemeckej výpravy Dirk Schimmelpfennig v liste Frankfurter Allgemeine Zeitung kritizoval „nerozumné“ podmienky po tom, ako sa na ubytovanie v jednom z karanténnych hotelov posťažoval hviezdny združenár Eric Frenzel. Požadoval predovšetkým väčšie a čistejšie izby a pravidelnejší prísun jedla pre tých, ktorí sú v karanténe.

Medzinárodný olympijský výbor (MOV) označil takéto udalosti za veľmi nešťastné. „Nesmie sa to stávať, musíme tieto veci riešiť. To je naša povinnosť a zodpovednosť,“ povedal riaditeľ MOV Christophe Dubi. Po dohode s organizačným výborom hier si teraz izolovaní športovci môžu napríklad objednať jedlo z ponuky olympijskej dediny.

Nešťastná biatlonistka

Taktiež ruská biatlonistka Valerija Vasnecovová sa posťažovala na jedlo, ktoré v jednom z hotelov dostávala. Na instagrame zdieľala fotografiu toho, čo mala už päť dní na raňajky, obed i večeru – cestoviny, oranžovú omáčku, plátok spáleného mäsa s kosťou a niekoľko zemiakov.

Príbeh na instagramovej stránke biatlonistky Vasnecovovej - snímka jedla, ktoré jej servírujú.
Príbeh na instagramovej stránke biatlonistky Vasnecovovej – snímka jedla, ktoré jej servírujú.Foto: Instagram – vasnetsova.lera
Foto: Instagram – vasnetsova.lera

„Bolí ma žalúdok, som bledá a mám obrovské čierne kruhy pod očami. Chcem, aby toto všetko už skončilo,“ uviedla Vasnecovová v príspevku na instagrame, z ktorého citovala agentúra AP. „Každý deň plačem. Som hrozne unavená.“

Podľa jej slov je nemožné jesť väčšinu jedla, ktoré jej na podnose servírujú. „Ale vo štvrtok som sa prinútila zjesť všetok tuk, ktorý mi naservírovali namiesto mäsa, pretože som bola hrozne hladná,“ uviedla. Schudla vraj natoľko, že jej začali trčať kosti, dodala AP.

Po tom, ako sa Vasnecovová posťažovala na podmienky v hoteli, zverejnil na internete hovorca ruského biatlonového tímu Sergej Averjanov fotografiu nového jedla, ktoré bude dostávať – lososa, uhorky, klobásy a jogurt. A čoskoro má tiež dostať na izbu stacionárny bicykel.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport