Na hlavný obsah

Británia pripúšťa zrušenie sankcií. Podmienkou je, aby sa Rusi stiahli z Ukrajiny

Nesmú sa ani dopustiť ďalšej agresie.

Británia pripúšťa zrušenie sankcií. Podmienkou je, aby sa Rusi stiahli z Ukrajiny
Na snímke ministerka zahraničných vecí Spojeného kráľovstva Liz Trussová. Foto: TASR/AP

Ak sa Rusko stiahne z Ukrajiny a nedopustí sa „žiadnej ďalšej agresie“, Spojené kráľovstvo môže zrušiť sankcie uvalené na ruských oligarchov, banky a podniky. Britská ministerka zahraničia Liz Trussová to povedala denníku Sunday Telegraph.

„Vieme, že Rusko podpísalo viacero dohôd, ktoré, jednoducho, nedodržiava,“ uviedla Trussová.

„Tieto sankcie by mali padnúť iba v prípade úplného prímeria a stiahnutia, ale aj po prijatí záväzku, že nedôjde k ďalšej agresii. A je tu aj možnosť obnoviť sankcie, ak by v budúcnosti došlo k ďalšej agresii. To je skutočná páka, ktorú možno podľa mňa použiť,“ uviedla šéfka diplomacie.

Na britskom sankčnom zozname je už vyše 1 000 subjektov. Britská vláda uvádza, že doteraz uvalila sankcie na banky s celkovými aktívami 500 miliárd libier. Na oligarchov a ich rodinných príslušníkov zase s čistým imaním presahujúcim 150 miliárd libier.

Peskov: V Rusku oligarchovia nie sú

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov uviedol, že v Rusku žiadni oligarchovia nie sú. Zabavovanie majetku podnikateľov na Západe sa dá porovnať s lúpežným prepadnutím na Divokom západe.

Reagoval tak na prejav amerického prezidenta Joea Bidena, ktorý povedal, že ruským oligarchom zobral všetko.

Naopak, turecký minister zahraničia Mevlüt Cavusoglu podľa stanice CNBC v sobotu (26. 3.) uviedol, že ruskí oligarchovia sú v jeho krajine vítaní, či už ako turisti alebo ako investori.

Jedinou podmienkou je, aby dodržiavali zákony. V Turecku pritom podľa médií kotvia dve jachty ruského miliardára Romana Abramoviča, ktorý je na britskom sankčnom zozname.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika