Na hlavný obsah

Z Černobyľu odišli už takmer všetci ruskí vojaci, vystavili sa radiácii

Odchádzajú k bieloruským hraniciam.

Z Černobyľu odišli už takmer všetci ruskí vojaci, vystavili sa radiácii
Sarkofág, ktorý zakrýva vybuchnutý reaktor jadrovej elektrárne v Černobyle. Foto: TASR/AP

V areáli odstavenej jadrovej elektrárne Černobyľ zostáva už len „malé množstvo nepriateľských vojakov“, uviedla vo štvrtok (31. 3.) na sociálnych sieťach ukrajinská štátna spoločnosť Enerhoatom, ktorá prevádzkuje jadrové elektrárne.

Ruské jednotky, ktoré predtým obsadili elektráreň, sa vydali v dvoch kolónach smerom k bieloruskej hranici, doplnila spoločnosť.

Svoj zámer opustiť elektráreň ruskí vojaci oznámili personálu elektrárne, uviedla tiež spoločnosť Enerhoatom.

Potvrdila aj správy médií, že Rusi v takzvanom červenom lese, ktorý sa nachádza v bezprostrednej blízkosti elektrárne a absorbuje veľké množstvo rádioaktívneho prachu, vykopali zákopy a vytvorili ďalšie opevnenia.

Takýmto spôsobom sa vystavili značným dávkam radiácie, pri prvých známkach radiačnej otravy prepadli panike a začali sa chystať na odchod. „Medzi vojakmi prepukla takmer vzbura,“ napísala spoločnosť vo vyjadrení.

O začiatku sťahovania ruských jednotiek z černobyľskej elektrárne informovala v stredu (30. 3.) agentúra AFP s odvolaním sa na zdroj z Pentagonu.

Jaroslav Jemeljanenko, ktorý sa podieľal na zabezpečení elektrárne, potom na facebooku uviedol, že oblasť opustilo sedem autobusov ruských vojakov, ktorí vykazovali známky radiačnej otravy.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet