Na hlavný obsah

Čína poprela, že by mala vopred informácie o ruskej invázii na Ukrajinu

Čína je jedným z najbližších spojencov Moskvy.

Čína poprela, že by mala vopred informácie o ruskej invázii na Ukrajinu
Na snímke čínsky prezident Si Ťin-pching. Foto: TASR/AP

Čína nevedela s predstihom o zámere Ruska zaútočiť na Ukrajinu. Uviedlo to vo štvrtok (24. 3.) ministerstvo obrany, ktoré podobné domnienky označilo za nepravdivé. Boli vymyslené tak, aby sa „vyhýbali zodpovednosti a pošpinili Čínu“.

Ministerstvo tiež odmietlo, že by Čína podcenila varovanie zo strany Spojených štátov, že sa Rusko chystá zaútočiť na Ukrajinu, uviedla agentúra Reuters.

Čína sa považuje za jedného z najbližších spojencov Moskvy. Peking sa na Valnom zhromaždení OSN zdržal pri hlasovaní o rezolúcii, ktorá odsudzovala ruský útok proti Ukrajine.

Čína neodsúdila inváziu na Ukrajinu

Na začiatku marca denník The New York Times napísal, že čínski predstavitelia požiadali ruskú vládu, aby inváziu susednej krajiny nespustila pred koncom zimných olympijských hier v Pekingu.

Alianční lídri na samite NATO v o štvrtok (24. 3.) vyzvali Čínu, aby sa „zdržala akejkoľvek podpory ruského vojnového úsilia“ a ani nepomáhala Moskve obchádzať prijaté sankcie. Nevie sa, v akej miere by Peking pomohol vyhovieť žiadosti Moskvy o podporu v hospodárskej a vojenskej rovine.

Podľa expertov by sa Moskva a Peking mohli pokúsiť o vytvorenie alternatívneho systému medzinárodných platieb v prípade, že by Rusko nemohlo využívať súčasný systém SWIFT.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet