Na hlavný obsah

Do bojov na Ukrajine sa zapojí viac ako tisícka cudzincov zo 16 krajín

Služba v inej armáde je na Slovensku nelegálna.

Do bojov na Ukrajine sa zapojí viac ako tisícka cudzincov zo 16 krajín
Ukrajinský vojak fajčí cigaretu neďaleko Charkova. Foto: TASR/AP

Na Ukrajinu mieri viac ako tisícka cudzincov zo 16 krajín, aby sa pripojili k novovytvorenej medzinárodnej légii. Novinárom to v stredu (2. 3.) oznámil ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba, podľa ktorého sa ďalší ľudia zo zahraničia stále hlásia, aby sa zapojili do bojov proti inváznym ruským silám.

Šéf ukrajinskej diplomacie tiež uviedol, že zbrane Ukrajine poskytuje 19 krajín, desať potom makrofinančnú pomoc a 22 štátov humanitárnu pomoc.

„Zmobilizovali sme medzinárodnú protivojnovú koalíciu, ktorá číta najmenej 86 štátov a 15 medzinárodných organizácií,“ uviedol Kuleba na dnešnej virtuálnej tlačovej konferencii podľa ukrajinskej tlačovej agentúry Unian.

„Na Ukrajinu už prichádzajú dobrovoľníci zo 16 krajín, ktorí sú pripravení bojovať po boku ukrajinských ľudí proti agresorovi. Ich celkový počet už presiahol tisíc osôb a žiadosti stále prichádzajú,“ cituje ďalej ministra agentúra Interfax-Ukrajina.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj už skôr vyzval cudzincov, aby prišli brániť Ukrajinu po boku ukrajinskej armády a informoval o vytvorení légie. Od začiatku marca zaviedol bezvízový styk pre cudzincov, ktorí sa chcú pripojiť k medzinárodnej légii na obranu Ukrajiny, poznamenal Unian, podľa ktorého je tento režim zavedený dočasne na dobu vojnového stavu.

Slovensko pomáha vojenským materiálom

Podľa britského denníka The Times na Ukrajinu mieri viac ako 150 bývalých výsadkárov z Británie, ktorí slúžili v Afganistane, aby sa zapojili do bojov s ruskými jednotkami. 

Služba v armáde cudzieho štátu je na Slovensku nelegálna, pripomenul na sociálnej sieti generálny prokurátor Maroš Žilinka. Minister obrany Jaroslav Naď OĽANO) povedal, že hoci Slovensko svojmu východnému susedovi poskytuje vojenský materiál, ľudí tam bojovať poslať nemieni.

Na Ukrajinu chcú ísť bojovať tiež niektorí Česi. Urobiť tak môžu legálne iba v prípade udelenia výnimky od prezidenta republiky. Politici tiež zvažujú zmenu zákona, ktorá by službu v ukrajinskej armáde umožnila. Niektoré krajiny už službu v ukrajinskej armáde svojim občanom povolili.

Na Pražský hrad sa podľa jeho hovorcu doteraz obrátilo asi 300 záujemcov o výnimku pre zapojenie sa do cudzej armády. Na ministerstve obrany evidujú viac ako 100 uchádzačov, ďalší na úrad podľa jeho hovorkyne volajú. Ministerstvo obrany už v utorok (1. 3.) uviedlo, že niektorí ľudia sa mohli obrátiť na oba úrady zároveň.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet