Na hlavný obsah

Nebojuje sa len na frontoch. Aké komunikačné stratégie majú Putin a Zelenskyj?

Zelenskyj sa oblieka vojnovo, mieni sociológ.

Nebojuje sa len na frontoch. Aké komunikačné stratégie majú Putin a Zelenskyj?
Na snímke ruský prezident Vladimir Putin a ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Foto: TASR/AP

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v prejave pred izraelským parlamentom ostro kritizoval tamojšiu vládu s tým, že je ľahostajná. Niektorých poslancov tým podráždil.

Od začiatku vojenského konfliktu oslovuje svoj ľud, medzinárodnú politiku aj svetovú verejnosť, kým ruská hlava štátu sa obracia len do vnútra krajiny. Kremeľ sa najnovšie vyjadril, že je predčasné hovoriť o prípadnom stretnutí prezidentov Ruska a Ukrajiny.

„Ľahostajnosť zabíja,“ povedal Volodymyr Zelenskyj izraelskému parlamentu. Cez víkend sa poslancov Knesetu pýtal, prečo nie sú ochotní dodať Ukrajine protiraketový systém a prečo proti Rusku nezaviedli sankcie.

Téme sa venovala v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko redaktorka RTVS Jana Balková.

„Výpočty môžu byť niekedy nesprávne, môžete robiť sprostredkovateľa medzi krajinami, ale nie medzi dobrom a zlom,“ povedal ukrajinský prezident.

Zelenskyj pôsobí rozhodne, tvrdí sociológ

Niektorí komentátori si všímajú, že ukrajinský prezident šikovne mení prejavy podľa toho, komu sa prihovára a zrejme ich má šité na mieru. Podľa sociológa Michala Vašečku hovorí rozhodne a oblieka sa tak, aby bolo vidieť, že jeho krajina je v konflikte.

„Zároveň apeluje na solidaritu. Na to, čo by sa dalo nazvať človečenstvo v každom z nás a zároveň zdôrazňuje, že Ukrajina bojuje za celú Európu. Nehovorí to týmito slovami, ale je to jasné z kontextu, že bojujú za celú civilizovanú Európu,“ povedal pre Rádiožurnál na rádiu Slovensko sociológ Vašečka.

„Zvýrazňuje, že Ukrajinci sú štandardným európskym národom, kým to, čo prichádza z východu, nie je úplne štandardné a ani európske,“ dodal.

Putin je izolovaný a šíri lži, hovoria odborníci

Ako vrchol propagandy označili odborníci aj médiá vystúpenie ruského prezidenta Vladimira Putina na moskovskom štadióne Lužniki pred tisíckami Rusov. V drahom kabáte od talianskej módnej značky opäť vyzdvihol vojakov v tzv. „špeciálnej vojenskej operácii“.

„Pred guľkami chránia spolubojovníka vlastným telom – ako brat brata. Takú jednotu sme už dávno nevideli,“ povedal Putin.

Vašečka tiež upozorňuje, že aj keď si Vladimir Putin roky stráži svoj mediálny obraz, v posledných týždňoch používa expresívny a polarizujúci jazyk, ktorý majú v slovníku najmä extrémisti. Navyše používa jazyk, ktorý zrejmé veci pomenováva inak.

„Vojna zrazu nie je vojna, ale špeciálna operácia, podobne ako okupácia Československa nebola okupáciou, ale internacionálnou pomocou,“ konštatoval sociológ.

Podľa Alexandra Dulebu zo Slovenskej spoločnosti pre zahraničnú politiku je Vladimir Putin izolovaný a komunikovať môže len smerom do vnútra krajiny

„Hlása lži domácej verejnosti – pretože ju potrebuje pripraviť na to, že to patrí k sankciám. Rusov čaká obrovský nárast cien potravín,“ priblížil Duleba.

Dodáva, že jeho snahou je tiež vyvolať negatívny obraz o ukrajinských lídroch a ľuďoch, pretože Rusko informačnú vojnu prehráva.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál