Na hlavný obsah

Poľsko chce, aby EÚ udelila Ukrajine štatút kandidáta na členstvo

Morawiecki výzvu predloží na samite EÚ.

Poľsko chce, aby EÚ udelila Ukrajine štatút kandidáta na členstvo
Na archívnej snímke poľský premiér Mateusz Morawiecki. Foto: TASR/AP

Poľský premiér Mateusz Morawiecki v pondelok (21. 3.) avizoval, že sa pokúsi presvedčiť lídrov EÚ, aby Ukrajine udelili štatút kandidáta na členstvo v Únii. Informovala o tom agentúra PAP.

„Poľsko je presvedčené, že Ukrajine treba dať nádej,“ povedal Morawiecki po pondelkovom stretnutí s holandským rezortným partnerom Markom Ruttem, ktoré sa uskutočnilo vo Varšave.

Morawiecki uviedol, že Poľsko má v tejto veci odlišný názor ako Holandsko. Apeloval však na partnerov v EÚ, aby „odvážne“ urobili tento prvý krok. „Ukrajina dnes túto nádej potrebuje,“ zdôraznil s tým, že príslušnú výzvu týkajúcu sa Ukrajiny predloží na najbližšom samite EÚ.

Sankcie proti Rusku

Premiéri diskutovali aj o sankciách EÚ proti Rusku po invázii na Ukrajinu. Podľa Morawieckého je jednota EÚ v tejto otázke veľmi dôležitá. Ruský prezident Vladimir Putin „musí vedieť, že po každom nasledujúcom vojnovom zločine“ budú nasledovať nové sankcie, povedal poľský premiér.

Dodal, že s Ruttem hovorili napr. o blokáde všetkých európskych prístavov pre ruské lode, ako aj o sankciách vrátane tých týkajúcich sa ropy a plynu.

Holandský premiér vyjadril pripravenosť reagovať na neprípustné konanie ruského režimu čo najtvrdšie – sankciami alebo dodávkami zbraní Ukrajine. Podľa Rutteho Putin urobil vážnu chybu, keď začal vojnu na európskom kontinente.

Témou bola aj pomoc utečencom

Premiéri oboch krajín vo Varšave hovorili aj o identifikácii a dokumentovaní všetkých ruských vojnových zločinov, aj na základe svedectiev a dôkazov prinášaných vojnovými utečencami.

Holandský premiér na spoločnej tlačovej konferencii vyzdvihol ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského a ukrajinský ľud za ich boj proti ruským jednotkám. Rutte súčasne prisľúbil, že jeho krajina poskytne zbrane na ochranu vzdušného priestoru Poľska i ďalších spojencov z aliancie NATO.

Témou rokovaní vo Varšave bola aj pomoc vojnovým utečencom z Ukrajiny. Poľská Pohraničná stráž v pondelok popoludní oznámila, že od 24. februára, keď Rusko napadlo Ukrajinu, prešli poľsko-ukrajinskú hranicu smerom do Poľska 2,125 milióna ľudí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet