Na hlavný obsah

Poľský premiér vyzval Bidena, Johnsona, Macrona a Scholza, aby tiež navštívili Kyjev

Dodal, že Ukrajinci bojujú za hodnoty západného sveta.

Poľský premiér vyzval Bidena, Johnsona, Macrona a Scholza, aby tiež navštívili Kyjev
Na snímke poľský premiér Mateusz Morawiecki. Foto: TASR/AP

Poľský premiér Mateusz Morawiecki, ktorý spoločne s predsedami vlád Česka a Slovinska v utorok (15. 3.) navštívil Kyjev, vyzval aj ďalších svetových lídrov, aby takisto podnikli takúto cestu na podporu Ukrajiny, ktorá už tri týždne čelí agresívnej ruskej ofenzíve.

„Vyzývam nemeckého kancelára Olafa Scholza, britského premiéra Borisa Johnsona, amerického prezidenta Joea Bidena a francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona a všetkých šéfov vlády štátov Európskej únie, aby takisto odcestovali do Kyjeva,“ povedal Morawiecki v rozhovore pre štvrtkové (17. 3.) vydanie nemeckého denníka Bild.

Ukrajinci bojujú za naše hodnoty

„Mali by sa pozrieť do očí ženám a deťom a pomôcť im zachrániť ich život a samostatnosť (ich krajiny),“ uviedol šéf poľskej vlády. Dodal, že Ukrajinci predsa bojujú „za hodnoty Európy a západného sveta“.

Morawiecki tiež naďalej žiada NATO o pomoc pri riešení konfliktu na Ukrajine. Vzhľadom na ruskú inváziu potrebuje Kyjev podľa jeho slov „pomoc od slobodného sveta“.

„To môže znamenať vytvorenie bezletovej zóny alebo spustenie humanitárnej misie na záchranu ľudských životov,“ priblížil.

Žiada zákaz dovozu ruskej ropy a plynu

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg v stredu (17. 3.) po mimoriadnom stretnutí ministrov obrany členských krajín Aliancie zdôraznil, že panuje „zhoda v tom, že NATO by nemalo vyslať na Ukrajinu nijaké pozemné ani vzdušné sily“.

Morawiecki od nemeckej vlády okrem toho žiada zákaz dovozu ruskej ropy a plynu. „Pretože kto chce zastaviť Putinovu vojnovú mašinériu, musí zastaviť import ropy a plynu z Ruska,“ zdôraznil.

Preto je podľa neho nutné, aby Nemecko a EÚ čo najskôr zaviedli „úplné energetické embargo proti Rusku“. Keď ruskému prezidentovi Vladimirovi „Putinovi dôjdu ruble a doláre, potom sa skončí aj jeho vojna“, poznamenal.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet