Na hlavný obsah

Poslanci schválili balík opatrení lex Ukrajina

Utečencom uľahčí pobyt na Slovensku.

Poslanci schválili balík opatrení lex Ukrajina
Na snímke vojnoví utečenci z Ukrajiny v telocvični Strednej odbornej školy beauty služieb v Košiciach. Foto: TASR

Poslanci Národnej rady (NR) SR v utorok (22. 3.) schválili balík legislatívnych zmien o niektorých ďalších opatreniach v súvislosti so situáciou na Ukrajine.

Parlament o takzvanom lex Ukrajina rokoval v skrátenom legislatívnom konaní. Za zákon hlasovalo 117 poslancov zo 133 prítomných. 

Príspevok za ubytovanie utečencov

Zákon upravuje príspevok za ubytovanie odídencov a súvisiace podmienky. Príspevok za ubytovanie odídencov má byť súhrnne maximálne 500 až 1 250 eur za mesiac v závislosti od počtu poskytovaných miestností. Vyplácať sa má cez obec.

Príspevok sa má poskytovať za noc, jeho výšku má upraviť samostatné nariadenie vlády. Odídenec bude povinný oznámiť obci, že sa mu poskytuje ubytovanie, prvýkrát v apríli.

Rieši tiež nárok na poskytnutie neodkladnej zdravotnej starostlivosti pre utečencov z Ukrajiny. Legislatíva tiež rieši žiadateľov o azyl, ich pracovnoprávne vzťahy či ubytovanie.

Autám s ukrajinskou štátnou poznávacou značkou by sa mali odpustiť aj diaľničné známky a od mýtnych poplatkov by mali byť oslobodené humanitárne konvoje. Vláda tiež rozhodla, že pre prílev Ukrajincov požiada Slovensko zahraničie o humanitárnu pomoc.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko