Na hlavný obsah

Premiér predložil plán, ako pomôcť Ukrajine po skončení ruskej invázie

Chce, aby bola bezpečným a prosperujúcim susedom.

Premiér predložil plán, ako pomôcť Ukrajine po skončení ruskej invázie
Slovenského premiéra Eduarda Hegera (OĽANO) víta francúzsky prezident Emmanuel Macron na samite EÚ vo Versailles. Foto: TASR/AP

Slovensko ako jediná členská krajina Európske únie predložila návrh, ako pomôcť Ukrajine po vojne postaviť sa na nohy a stať sa plnohodnotným členom EÚ, povedal to premiér Eduard Heger (OĽANO) v piatok (11. 3.) po skončení prvého dňa neformálneho samitu lídrov členských krajín EÚ vo francúzskom Versailles.

Vysvetli, že plán pozostáva z dvoch častí – pomoc Ukrajine s reformami, poskytnutie finančnej injekcie a príprava akčného plánu. Návrhom by sa mala teraz zaoberať Európska komisia.

„Pre Slovensko je veľmi dôležité, aby malo z Ukrajiny bezpečného a prosperujúceho suseda,“ povedal Heger a uviedol, že počas rokovania panovala medzi lídrami EÚ veľmi silná jednota, že Ukrajina je súčasťou európskej rodiny.

„Okrem návrhu na integráciu Ukrajiny do EÚ som prišiel aj s vlastným návrhom sankcií a ďalších opatrení na zastavenie ruskej agresie na Ukrajine,“ dodal Heger s tým, že ho odovzdal predsedníčke EK Ursule von der Leyenovej.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko