Na hlavný obsah

Prípadný kompromis s Ruskom o ukončení vojny by mali schváliť Ukrajinci v referende

Povedal to Zelenskyj v rozhovore.

Prípadný kompromis s Ruskom o ukončení vojny by mali schváliť Ukrajinci v referende
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj počas videopríhovoru. Foto: TASR/AP

Akúkoľvek prípadnú kompromisnú dohodu s Ruskom o ukončení vojny na Ukrajine by ukrajinskí občania mali schváliť v referende. Povedal to ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v rozhovore pre Českú televíziu ďalšie zahraničné médiá.

„Naši ľudia sa budú musieť vyjadriť a dať odpoveď na tú či onú formu kompromisu,“ uviedol Zelenskyj. Povaha kompromisu však musí ešte len vzísť z rokovaní medzi Kyjevom a Moskvou. „Som pripravený na čokoľvek, len keď budem spoločne s mojím ľuďom,“ dodal.

Povedal tiež, že ruské ultimáta sa môžu splniť „iba v prípade, že nás zničia“. Poukázal pritom na okupované časti Ukrajiny, kde sa podľa neho ľudia nezmierili s prítomnosťou ruskej armády a vytrvalo proti nej protestujú.

Ruskí a ukrajinskí vyjednávači absolvovali už niekoľko kôl rokovaní, zatiaľ bez výraznejších výsledkov. V posledných dňoch však prichádzali od rôznych aktérov vrátane Zelenského isté pozitívne signály.

Kremeľský hovorca Dmitrij Peskov predtým uviedol, že Moskva zastaví vojenskú operáciu na Ukrajine, ak Kyjev uzná, že polostrov Krym je súčasťou ruského územia.

Ďalej žiada priznať nezávislosť republikám vyhláseným proruskými separatistami na východe Ukrajiny a vzdanie sa ambícií vstúpiť do „akýchkoľvek blokov“.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet