Na hlavný obsah

Rusko označilo nemeckú stanicu Deutsche Welle za agenta

Jej web nefunguje už necelý mesiac.

Rusko označilo nemeckú stanicu Deutsche Welle za agenta
Na snímke logo nemeckej stanice Deutsche Welle. Foto: TASR/DPA

Ruské ministerstvo spravodlivosti v pondelok (28. 3.) zaradilo nemeckú stanicu Deutsche Welle (DW) do zoznamu mediálnych organizácií, ktoré označuje ako takzvaných „zahraničných agentov“. Ruské úrady zablokovali webové stránky stanice pred necelým mesiacom, pripomenula agentúra Reuters.

Na zozname sa ocitajú médiá a organizácie nepohodlné ruským úradom. Označenie „zahraničný agent“ má od čias Sovietskeho zväzu hanlivý podtext, obnáša ďalšiu vládnu kontrolu a komplikácie.

Médiá s nálepkou „cudzieho agenta“ musia napríklad všetky svoje publikácie a komunikáciu označovať týmto označením.

Redakciu zatvorili už skôr

Zo strany Ruska ide skôr o symbolický krok, pretože úrady už nariadili zatvorenie redakcie na začiatku februára. Zrušili tiež akreditáciu jej zamestnancom a zakázali jej vysielanie na celom území federácie.

Moskva tento krok urobila v reakcii na zákaz vysielania ruskej štátnej televízie RT (predtým Russia Today) v Nemecku. Ruský cenzúrny úrad Roskomnadzor zablokoval stránky DW na začiatku marca.

Ruské úrady zablokovali od začiatku invázie na Ukrajinu, kam 24. februára vpadli ruské ozbrojené sily, viaceré ďalšie médiá, webové stránky a niektoré sociálne siete. Na čiernu listinu „cudzích agentov“ sa v súvislosti s vojnou dostali aj vedci, charitatívne organizácie či odborné publikácie.

Deutsche Welle (DW) je nemecká televízna a rozhlasová stanica, ktorá podľa svojho webu prináša správy na rôznych platformách v 32 jazykoch, vrátane ruštiny.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet