Na hlavný obsah

Slovensko a Česko chcú prehĺbiť spoluprácu. A to aj v oblasti obranného priemyslu

Naď ocenil pomoc a prístup Českej republiky.

Slovensko a Česko chcú prehĺbiť spoluprácu. A to aj v oblasti obranného priemyslu
Na snímke zľava ministerka obrany Českej republiky Jana Černochová a minister obrany SR Jaroslav Naď (OĽaNO). Foto: TASR

Slovenská a Česká republika chcú prehĺbiť spoluprácu v oblasti modernizácie ozbrojených síl a obranného priemyslu.

Uviedli to slovenský minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO) a ministerka obrany Českej republiky Jana Černochová v piatok (18. 3.) po rokovaní v Bratislave.

Obe krajiny by tak mohli spolupracovať pri nákupe techniky pre armádu alebo spoločne vstupovať do tendrov, ktoré vyhlásia iné krajiny.

Česko chce o poľskom návrhu diskutovať

Černochová sa vyjadrila aj k návrhu Poľska, ktoré chce na samite NATO požiadať o vyslanie mierovej misie na Ukrajinu. Uviedla, že Česko je pripravené o návrhu diskutovať.

Upozorňuje však, že nie je jasné, či by takýto krok bol v súlade s medzinárodným právom.

Poľský premiér Mateusz Morawiecki v piatok (18. 3.) oznámil, že Poľsko na samite NATO v Bruseli formálne požiada o vyslanie mierovej misie na Ukrajinu. Mimoriadny samit NATO sa bude konať vo štvrtok 24. marca.

Rovnaký návrh spomínal počas návštevy Kyjeva aj poľský vicepremiér Jaroslaw Kaczyňski. Zdôraznil, že misia by mala byť schopná brániť sa.

Naď chce počkať na konkrétny návrh Varšavy. „V tomto okamihu si neviem predstaviť, ako by to malo vyzerať,“ vyhlásil. Dodal, že NATO neposkytne Rusku žiadnu zámienku zaútočiť na ktorúkoľvek členskú krajinu Aliancie.

Česko bude veliteľskou krajinou

Naď vyzdvihol zapojenie sa Českej republiky do posilnenej predsunutej prítomnosti NATO na Slovensku. „Predpokladaný počet príslušníkov z Českej republiky je približne do 600, čo je veľká jednotka,“ uviedol s tým, že prví vojaci by na Slovensko mohli doraziť v priebehu najbližších týždňov.

Česko bude veliteľskou krajinou. Podľa Černochovej by mohlo Česko nasadiť tankový prápor či výsadkárov.

„Je to jasný signál nielen dobrých vzťahov, ale aj zodpovedného spojenectva,“ ocenil prístup Českej republiky Naď.

Spomenul tiež vybudovanie stanového mestečka pre vojnových utečencov v rámci základne Mokraď pri Liptovskom Mikuláši, na ktorom sa podieľala česká armáda.

Černochová zdôraznila, že „kríza na Ukrajine spoluprácu našich dvoch krajín ešte viac upevnila.“

Utečenecká kríza

Obaja ministri sa vyjadrili aj k aktuálnej utečeneckej kríze, ktorú vyvolal vojenský konflikt na Ukrajine.

Česko je už na hrane ubytovacích kapacít, ktoré môže poskytnúť utečencom. „Máme kapacity okolo 300 000. Nemožno sa domnievať, že sme schopní prijať ešte niekoľko stoviek tisíc ľudí v priebehu najbližších dní,“ vyhlásila Černochová.

Zdôraznila však, že Česká republika je pripravená a ochotná utečencom z Ukrajiny pomôcť, v čo najväčšej možnej miere.

Naď zdôraznil, že utečenecká kríza predstavuje aj finančnú záťaž. „Nápor utečencov je enormný. Je to obrovský nápor aj na štátny rozpočet. Máme predbežné prísľuby, že Európska únia bude tieto náklady kompenzovať,“ uviedol.

Slovensko je stále ochotné poskytnúť Ukrajine systém S-300

Naď zopakoval, že Slovensko je ochotné vzdať sa systému S-300 za predpokladu, že získa za tento systém náhradu. „Rokujeme so spojencami o tom, akú alternatívu by sme mohli mať,“ vyhlásil.

„Je mi úplne jedno, aké odkazy posiela Moskva a ako sa vyhráža,“ doplnil Naď. Reagoval tak na slová šéfa ruskej diplomacie Sergeja Lavrova, ktorý vyhlásil, že Moskva nedopustí, aby Kyjev prevzal systémy protivzdušnej obrany S-300.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko