Na hlavný obsah

Spojené štáty vyhodnotili, že ruskí vojaci spáchali na Ukrajine vojnové zločiny

Uviedol to americký minister zahraničných vecí.

Spojené štáty vyhodnotili, že ruskí vojaci spáchali na Ukrajine vojnové zločiny
Šéf americkej diplomacie Antony Blinken. Foto: TASR/AP

Vláda Spojených štátov na základe dostupných informácií vyhodnotila, že príslušníci ruskej armády sa na Ukrajine dopustili vojnových zločinov. Oznámil to v stredu (23. 3.) americký minister zahraničných vecí Antony Blinken. Informovala o tom agentúra AFP.

„Už minulý týždeň som zopakoval vyhlásenie amerického prezidenta Joea Bidena, ktoré bolo založené na nespočetných svedectvách, fotografiách a videách…, že Putinove sily na Ukrajine spáchali vojnové zločiny. Vtedy som poznamenal, že úmyselné útočenie na civilistov považujem za vojnový zločin,“ uviedol Blinken vo vyhlásení.

Z páchania zločinov Rusko obvinili viacerí

„Môžem oznámiť, že na základe informácií, ktoré sú v súčasnosti k dispozícii, americká vláda vyhodnotila, že príslušníci ruských síl spáchali na Ukrajine vojnové zločiny,“ povedal.

Z páchania vojnových zločinov obvinili ruskú armádu už viacerí svetoví lídri vrátane poľského premiéra Mateusza Morawieckého, šéfa európskej diplomacie Josepa Borrella, českého predsedu vlády Petra Fialu aj ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.

Niektorí odborníci na vojnové zločiny navrhli, aby ruské jednotky a vládnych predstaviteľov stíhali aj v krajinách, ako Španielsko a Nemecko, kde právne poriadky uznávajú univerzálnu jurisdikciu.

Obvinenia by podľa nich tiež mohli vzniesť Spojené štáty. Podľa amerického práva by však medzi obeťami musel byť americký občan.

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov v utorok (22. 3.) tvrdil, že ruská „špeciálna vojenská operácia“ na Ukrajine pokračuje presne podľa vopred stanovených plánov a cieľov.

Peskov sa takisto snažil tvrdiť, že Rusko útočí len na vojenské ciele. Aj keď vychádzajú početné správy o ruských útokoch voči civilným obyvateľom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet